31.01.23– 28.03.23

ME SIENTO UN POCO RARA

El 2022 es va celebrar l’Any Internacional del Vidre, una iniciativa aprovada pel Comitè General de les Nacions Unides, amb el suport de la Comissió Internacional del Vidre (ICG), la Comunitat d’Associacions del Vidre (CGA) i l’ICOM-Glass.

En aquest marc, l’Escola Massana va proposar un programa d’activitats per reivindicar les potencialitats creatives del vidre des de l’artesania i les pràctiques artístiques contemporànies.  

Entre aquestes activitats, es van visitar les col·leccions de vidre de la Casa Museu Ametller, del Museu del Disseny, del MNAC, de la Fundació Fran Daurel i del Museu d’Arqueologia així com l’exposició de vidre contemporani “El viatger en el temps” a Artesania de Catalunya.

A la Sala d’Actes de l’Escola Massana, Exalumnes (Alumni) van explicar les seves experiències de professionalització i la Sílvia Levenson va presentar la seva obra en la xerrada “Te veo un poco nerviosa”.

A fi d’ampliar l’expertesa dels alumnes en el camp de les arts en vidre es van realitzar experiències pràctiques. L’objectiu era explorar el vidre com a matèria artística i aprofundir tant en les seves propietats físiques com en les funcionals, simbòliques i conceptuals. Les experiències pràctiques van ser el monogràfic de vidre bufat i de la Sarga a Vimbodí i tres tallers dirigits per la Sílvia Levenson.

SíLVIA LEVENSON 

Originària de Buenos Aires, Silvia Levenson va emigrar a Itàlia el 1980 durant la dictadura militar.

El vidre, amb la seva fragilitat i transparència, ha esdevingut per la Sílvia el material idoni per explorar les relacions interpersonals, per parlar de l’exili, de tensions domèstiques, de tragèdies personals, de violència de gènere, racisme, emigració i el dret a la identitat. Tot el seu treball té un contingut social i polític. 

A través d’escultures i instal·lacions utilitza el vidre com una lent per revelar el que normalment no és visible entre els plecs de la vida quotidiana. 

Reconeguda internacionalment, la seva obra forma part de les millors col·leccions de vidre, públiques i privades.

 

ME SIENTO UN POCO RARA

A l’exposició “Me siento un poco rara”, la Sílvia Levenson proposa un diàleg entre peces de vidre realitzades en dos moments històrics diferents. Per una banda, les peces que actualment formen el fons de l’Escola Massana i que van ser fetes per alumnes i professors des del 1927 al 1950 i per l’altra les que van fer els alumnes en els tallers que ella va dirigir a l’Escola Massana del 20 d’abril al 6 de maig del 2022.

El Fons de vidre de l’Escola Massana està format per una setantena de peces amb la tècnica del tallar i el gravat que, tot i estar catalogades, han romàs emmagatzemades durant més de setanta anys i ara, per concloure l’Any Internacional del Vidre, és una bona oportunitat per donar-les a conèixer i veure-les en relació amb els treballs dels alumnes actuals.

Les peces del fons de l’Escola Massana que la Sílvia ha escollit per l’exposició responen a un criteri estètic molt propi del moment en què van ser realitzades i les podem agrupar en dos temes de decoració:

-       Imatges de la natura, arbres, fulles, plantes i animals.

-       Escenes costumistes inspirades en pintures del moment, com una dona que es pentina o una parella que jeu damunt l’herba.

 

Davant el repte d’establir un diàleg amb les peces de vidre del fons, planteja les següents preguntes:

 

  1. Com ens veiem? Quina imatge representa la nostra identitat? Com vivim les relacions interpersonals? De quina manera ens afecta el fet que la societat ens vol sempre somrients, perfectes i feliços?
  2. És el nostre cos tan fràgil com el vidre? Podem ser tant perillosos com el vidre quan es trenca?
  3.  La natura, els animals, els dibuixem, els utilitzem com a ornaments, però els protegim prou? Tot i que moltes espècies estan en perill d’extinció degut a l’escalfament del planeta, ens en sentim responsables?

 

TALLERS 

Aquestes preguntes van generar tres tallers, cada un amb un enunciat diferent i amb tècniques i procediments diversos:

Taller 1. Projecte Identitat

En aquest taller, es va aprendre el procés fotogràfic de transferir una imatge, revelar-la i fixar-la damunt una superfície vítria de manera no reversible ja que la imatge queda fixada al coure els pigments vitrificables a 790º de temperatura.

Durada: 6 hores

2 Sessions amb 15 alumnes cada una, 30 alumnes en total.

 

Alumnes participants:

CFGS d’Arts Aplicades al Mur:

Dani Andreu, Boira Batista, Mar Dalet, Maria Estrada, Joel Ibáñez, Laura Martí, Gisela Masramon, Andrea Pérez, Gerard Plaza, Rosy Sánchez, Agnès Sánchez, Dani Sánchez

Alumnes Erasmus: Irina M’yakush, IlariaRestivo

CFGS de Joieria Artística:  Tamara Leiva, Enrich Nederman

CFGS Tècniques Escultòriques: Albert Gràcia, Iñaki Sanjuan 

Grau Universitari en Arts i Disseny: 

Agatha Bellochio, German Chocero, Maria Codina, BoVander Eng, Cèlia Domingo, Paloma Labay, Clara Nadal, Carla Ribera, Lorena Rode

Post Grau en Arts aplicades contemporànies: 

Laia Casademont, Helena Freiría, Alejandro Macizo

Taller 2. Projecte Cos

En aquest taller es va descobrir el gran misteri que suposava per l’Escola Massana la tècnica del Càsting, ja que tot i tenir la maquinària necessària mai s’havia materialitzat.

La Sílvia Levenson n’és una experta i va ensenyar-nos-en la tècnica.

Per fer-ho, va portar els seus propis motlles amb els quals es van realitzar còpies i també es van fer motlles dels dits dels alumnes.

El procés de Càsting consisteix en fer un motlle amb alginat, treure còpies amb cera, fer un nou motlle refractari que s’omple de vidre després de fondre la cera amb la tècnica de la cera perduda. Les peces resultants son de vidre massís que s’acaben en fred.

Durada: 18 hores

3 sessions de 6h, 15 alumnes en total. 

Alumnes participants:

CFGS d’Arts Aplicades al Mur:

Laura Martí 

CFGS de Joieria Artística:

Marta Alonso, Judith Romero 

CFGS Tècniques Escultòriques: 

Pablo Apellaniz, Albert Gràcia, Iñaki Sanjuan, Dennis Ymeri 

Grau Universitari en Arts i Disseny: 

Irene Ballesca, Marta Fornés, R. Joaquin Lapido, Elisabeth P. Martínez, Claudia Ollés, Estel Pereira, Laia Pou, Nadia Vilarrubí 

  1. Taller 3. Projecte Plantes en perill d’extinció

Es va practicar el procés de fer una serigrafia damunt mirall, jugant amb el contrast entre la superfície brillant i la mate. Els motius protagonistes son plantes del nostre territori en perill d’extinció.

Durada: 6 hores

2 Sessions de 3 hores amb alumnes del cicle d’Art tèxtil

 

Alumnes participants: 

CFGS d’Art tèxtil:

Ariadna Barria, Olivia Seguí 

 

En el marc de la IV Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, l’Escola Massana va presentar el documental “Material Ambigu”, centrat en aquests tallers.

L’Any del Vidre ha estat una oportunitat per donar a conèixer el valor patrimonial del Fons de Vidre de l’Escola Massana, per aprendre que treballar el vidre és un procés lent i complex però a la vegada ple de possibilitats.

Les activitats organitzades per l’Escola Massana i la generositat i entusiasme de la Sílvia Levenson han obert moltes possibilitats que, de ben segur, marcaran una nova manera de treballar el vidre a l’Escola Massana.