.obj

Exposició

13.11–18.12.20
Espai Busquets
  • obj

.OBJ neix amb la intenció de proposar un espai lúdic on debatre sobre el valor #significant #agencial #social dels objectes a partir de #narratives #discursos #orientacions en relació a les arts i els dissenys.

Més enllà de la seva funció, de servir per a alguna cosa, els objectes comuniquen, signifiquen, transmeten no només informació sinó també sistemes de signes i agències materials. És d’aquesta manera que objectes que taxonòmicament comparteixen categoria els podem vincular a àmbits totalment oposats, una cadira de fusta, una cadira de despatx o una cadira de bar ens remeten a entorns molt diferents.

Per tractar aquesta capacitat significant dels objectes hem demanat a la Jara Rocha, el Salim Bayri i l’Anna Puigjaner (teòriques, artistes i arquitectes) plantejar quatre conceptes en relació a la seva pràctica que donen nom a 4 eixos de coordenades en tensió. Sobre aquest pla conceptual proposem la possibilitat d’utilitzar l’objecte-signe com a peça de joc, situar sobre el taulell temàtic aquests elements tenint en compte allò que els objectes signifiquen, allò que possibiliten i allò a què conviden. Aquesta acció vol servir per debatre sobre aquest valor polisèmic dels objectes, quines narratives carreguen i de quina manera dialoguen amb el marc conceptual del ponent, esdevenint un bodegó interactiu en mutació.

Per provar de desxifrar aquests sistemes de relacions que configuren l’entorn objectual, posem en joc 20 objectes que considerem amb una potent càrrega narrativa, de categories tals com el fake, el contingut emocional, els estàndards, la tecnologia, la identitat, la vida sexual o els que són invisibles. Amb ells donem inici a un joc etern de diàlegs, lectures i disposicions.

Activitats:
19.11.20 a les 19:00h Ponència i debat amb Jara Rocha
2.12.20 a les 19:00h Ponència i debat amb Salim Bayri
17.12.20 a les 19:00h Ponència i debat amb Anna Puigjaner

Degut a qüestions de restricció en l’accés a l’Escola per normativa sanitària l’acció es limita a 10 participants (estudiants de Massana) i es retransmet en streaming al canal Youtube de Massana.

Per tal de participar en l’activitat presencial cal registrar-se prèviament, tingueu en compte que l’aforament es reduït i per tant assistir demana interés en participar al debat activament. 

Link al formulari d’inscripció:
https://forms.gle/X6uncfxhhS52t2Rn9 

Link als streamings view-only:
Jara Rocha, 19 novembre, 19:00h
Salim Bayri, 2 desembre, 19:00h
Anna Puigjaner, 17 desembre, 19:00h

Jara Rocha
http://jararocha.blogspot.com

Jara Rocha investiga, media i experimenta amb els estudis culturals de la tecnologia, des d’una sensibilitat trans*feminista. Com a agent cultural in(ter)dependent, tendeix a atendre les urgències semiotico-materials d’allò mundà. Per exemple, juntament amb Femke Snelting, actualment té cura del projecte Possible Bodies (tecnoecologies de la volumetria), amb Nicolas Malevé investiga les promeses dels algorismes de visió artificial, amb Xavier Gorgol i Kym Ward estudia la somatopolítica de la veu, amb Joana Moll mesura les forces del “tecnocolonialisme” més quotidià, amb Seda Gurs cataloga formats pedagògics i amb Laura Benítez i Helen Pritchard testeja “queer analytics” pel que fa a experiències de danys. Sovint observa quin mons porten amb si les infraestructures, i fa logística de masses textuals. Ha compartit el seu treball en entorns com Constant (Brussel·les), Transmediale (Berlín), MNCARS (Madrid), LUMA (Arles), UdelaR (Montevideo), Goldsmiths (Londres), Mediacity Biennale (Seül), Sonic Arts (Amsterdam), CCEL (Lima), Schloss Solitude (Stuttgart), MIT (Masachusetts) o La Gaité Lyrique (París). 

Salim Bayri
https://www.salimbayri.com 

Salim Bayri, mentre fa escultures de fang, passa l’estona a sales obsoletes de xat en línia on l’estranyesa, la blasfèmia i la presa de pèl són pràctiques habituals. Com a políglota, Bayri és capaç d’entrar a moltes de les diferents sales on es reuneixen les diàspores. 

El seu alter ego “Sad Ali”, abreviatura de Sad Alien, reflecteix aquest enfocament. Sad Ali és un personatge silenciós amb un cos translúcid - explora però no participa. Flotant entre escenes, se li concedeix una fluïdesa que no es pot fixar. 

Al seu estudi, Bayri s’entrena al Jiu-Jitsu brasiler amb altres residents dues vegades per setmana. Es pregunta com ambdues la lluita i l’argila es relacionen amb la sensació d’estar intercalat entre una tecnocràcia desencantada i uns sistemes de creences apassionants. 

Anna Puigjaner
https://www.maio-architects.com

Anna Puigjaner és doctora arquitecta cofundadora de l’estudi d’arquitectura MAIO. Actualment imparteix classes a Graduate School of Architecture, Planning and Preservation GSAPP - Columbia University. Va ser editora de la revista Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme (2011–2016) i va rebre el Premi Wheelwright 2016 amb la seva investigació “Kitchenless City”, atorgat per Harvard Graduate School of Design. El seu treball de recerca se centra en les domesticitats compartides capaçes de redefinir sistemes econòmics i estructures establertes de poder. 

Exposició a cura de Yago Antón Lorenzo, Ada Fontecilla, Mariona Miquel, Laura Padilla, Isaac Piñeiro i Diego Ramos.