Torn. Introducció

Aquest curs de 30h es planteja com una adaptació/introducció del curs de ‘Torn. Terrisseria com a referent’, on treballarem els mateixos principis bàsics per a l’aprenentatge del torn terrissaire.

En aquesta introducció a la tècnica de torn es proposa aportar eines que permetin a l’alumnat seguir un procés creatiu autònom en relació al material i màquina emprada. S’aprendrà a realitzar un ús òptim tant de l’esforç com del material. Per a això, serà necessari realitzar exercicis per a aprendre a centrar correctament el fang, realitzar una correcta obertura de la base, així com un estirament eficient de la paret amb els menors gestos possibles. En això, una justa utilització de l’aigua, així com la consciència sobre les postures del cos seran indispensables.

Programa del curs

(+info) (-info)

1. Objectius

L’objectiu principal és aconseguir assimilar correctament cada fase del procés de tornejat. Això permetrà avançar de manera eficaç i per tant, aprendre a tornejar correctament i adquirir les nocions necessàries per a poder començar a plantejar projectes personals i contemporanis emprant aquestes tècniques associades a la tradició les arts i el disseny.


2. Continguts

Sent un curs enfocat a la tècnica del torn, es treballarà sobre l’aprenentatge de l’ús de la màquina en relació al material i el cos.

Tractant-se d’una tècnica complexa, hauran d’adquirir-se els coneixements necessaris per a arribar a controlar els resultats desitjats.

Es començarà a aprofundir en la connexió ment-cos-mà en relació a l’argila en moviment amb el torn.

3. Metodologia

Es plantejaran exercicis bàsics per a integrar de manera efectiva cada fase del procés de tornejat, des del pastat la realització de peces senzilles. La importància del curs recau i se centra en les fases del procés d’aprenentatge del torn, amb la qual cosa, es realitzaran exercicis que consistiran en tornejar i reciclar el fang. Per exemple, es realitzaran taules referencials de les relacions de pes d’argila i altura i gruix òptims assolibles. S’evitarà portar al forn qualsevol peça; fins al final del curs on desenvoluparem un projecte personal; duent a terme un procés sostenible d’aprenentatge.

4. Criteris d’avaluació

  • Es realitzarà un seguiment personalitzat de l’alumnat, oferint l’assistència necessària per als diferents nivells i ritmes d’aprenentatge.
  • Es valorarà la capacitat d’escoltar, paciència i concentració.
  • Es valorarà la capacitat de progrés autònom.
  • Tot ofici requereix de compromís, disciplina i responsabilitat en l’ús del material i les instal·lacions.
  • Tractant-se d’una tècnica que requereix d’anys d’aprenentatge, es valorarà la capacitat de motivació i dedicació.
  • L’alumne ha d’haver assistit al 80% de les classes.

Bibliografia

  • BARBABORMOSA, Isabel, El torn . Ed. Parramón. Col. Arts i oficis
  • CHAVARRÍA, Joaquim, La ceràmica - Ed. Parramón. 1996. Col. Arts i oficis
  • FORT, Ramon, El torn, gir a gir – Ed. Atenea

Condicions d'accés

(+info) (-info)

Alumnat interessat a adquirir coneixements de torn per a la seva aplicació en àmbits de creació diversos.

Aquest curs no s'ofereix en l'actual oferta formativa de Massana Permanent.

Consulteu la llista de cursos actius.