Seminari de Dibuix i Natura 2016

INTRODUCCIÓ

Aquest seminari va dirigit als estudiants que se sentin atrets per la vivència de l’entorn natural com a generador de processos i aproximacions diverses a la percepció i representació de la natura.


OBJECTIUS

1. Sortir de l’entorn acadèmic per viure l’experiència directa de l’entorn natural no urbà.

2. Experimentar la immersió d’un procés de treball intensiu i personal, com a treball de camp en la natura.

3. Descobrir els diferents aspectes, físics i culturals, d’un entorn singular com el del Montseny.

4. Compartir col·lectivament les diverses aproximacions, sensorials, emocionals i intel·lectuals, que genera la interacció amb el lloc.

5. Establir diàlegs entre la vivència de l’entorn i l’expressió del pensament gràfic i creatiu.

6. Adquirir eines conceptuals i procedimentals per enriquir/descobrir el propi llenguatge creatiu i descriptiu.

7. Conèixer i comprendre l’obra d’artistes i moviments artístics ideològicament vinculats a la natura.

8. Desenvolupar el treball autònom d’aprenentatge.


PLANTEJAMENT

1. Es planteja com un recorregut individual i personal, alhora conduit per unes propostes temàtiques i/o metodològiques diferents on cada dia està pensat en relació al conjunt de l’experiència.

2. Cada un dels temes condueix el participant a exposar-se a una vivència molt concreta, amb la intenció de despertar inquietuds diverses. Aquest procés és una combinació de l’experiència vital, amb l’experiència del propi dibuix, com a eina per descobrir el que encara no som capaços de veure.

3..Un dels dies està dedicat a una xerrada i taula rodona amb la participació d’artistes implicats amb el tema de la natura i el llenguatge artístic per conèixer punts de vista amb l’exemple concret dels seus treballs.

4. A partir de propostes sugerides pels professors, els participants trien lliurement els materials i els suports amb els que volen treballar en funció dels objectius o enfocs individuals de cada persona.

5. Al final de la jornada es comparteixen les experiències col·lectivament amb l’exposició dels dibuixos dels participants per tal d’ampliar la propia mirada personal i desenvolupar el sentit crític juntament amb la diversitat de propostes i posicionaments.

6. Com a activitat de lleure es proposa el visionat de curtmetratges i documentals, així com lectures o audicions de textos, de referents artístics.

7. Es tindrà a disposició per consultar una petita biblioteca, recull de llibres, articles i catàlegs relacionats amb l’art i la natura.

dilluns 2
CAMINAR
Excursió-recorregut d’un dia sencer en grup. Obrir els sentits. Observar. Recollir materials, apunts en quadern de camp, fotografiar, filmar...

dimarts 3
ARBRE – BOSC
Treball individual en solitari.
Immersió en el tema i possibles aproximacions descriptives, morfològiques, sensibles, expressives...

dimecres 4
Compartir l’experiència en curs amb els artistes convidats
FINA MIRALLES PEREJAUME juntament amb la participació de JOSEP MAÑÀ

dijous 5
RIU – AIGUA Presència i contacte amb el moviment i remor de l’aigua. Consciència de les atmosferes sonores i de la fusió de tots els aspectes sensorials de l’entorn.

divendres 6 i dissabte 7
DERIVA. Aprofundir en algun dels temes tractats o derivar segons els interessos personals. Automatisme, intuïció, concepte, idea, acció... Participació d’ISABEL BANAL
El dibuix com a eina experimental i com a eina de coneixement

Temes transversals:  TERRA  –  CEL  –  LLUM  –  COLOR

Recursos naturals: Carbonets, tintes, clorofila, nogalina, terres i llots, collage amb elements naturals... + altres tècniques.

EL LLOC
Casa LA TRAÜNA
08470 Fogars de Montclús. (Parc Natural del Montseny)

COORDINACIÓ
Responsables del Seminari: Raimond Vayreda i Montse Vendrell
Coordinadora de Seminaris: Francesca Piñol (seminaris@escolamassana.cat)

1 al 7 de maig Departament de Representació