Dibuixar per veure
Sovint el que ha experimentat la contemplació vol dibuixar. Fins i tot aquell que no creu tenir aptituds per al dibuix o el que desitja aprofundir i millorar el seu nivell segueix els experiments i exercicis que permeten l’acte de dibuixar, és a dir l’acte reflex de la mà que segueix a la vista.
Cada sessió aporta una proposta concreta i pautada que ens descobreix en forma de joc els conceptes que necessitem per representar i les possibilitats que ofereixen diferents materials de dibuix. Aprenem a concentrar-nos però divertint-nos, amb exercicis que ens mantenen atents i amb ganes.
Seguint les pautes comprenem els processos de percepció i representació i traduïm la realitat visual al llenguatge representatiu: s’aprèn a observar i a sintetitzar, es desenvolupa la creativitat i la sensibilitat.
Polim el nostre dibuix comprenent l’ús dels materials, el mecanisme d’unió entre la vista i la mà reconeixent i evitant confusions representatives.
Amb les propostes i en l’observació dels nostres resultats confrontats amb els dels altres també reconeixem el nostre estil i el món interior que ens proporciona material creatiu; és revelador veure i analitzar com un mateix exercici és representat per cada persona.
Programa del curs
1. Continguts
1.1. Tres continguts generals
- La representació de la realitat
- La representació de l’univers personal
- La utilitat dels materials: Llapis, creta, carbó, tinta Xina, Gouache
1.2. A través d’ells abordarem els continguts concrets
- La línia i la taca
- La llum
- El volum
- El color
- La composició
- Els recursos expressius
- La representació humana
Aquests continguts teòrics es van combinant a través de propostes que ens porten a desenvolupar-nos i entendre’ls tal com:
- Aprendre a mirar: Dibuixar sobre acetat
- Aprendre a representar: La còpia al revés
- Transcripció de sons en línia
- El color: Traduir un objecte amb taca
- Nocions generals d’anatomia
- Representació en gran format
- Evocació d’una imatge interna
2. Metodologia
Cada proposta és individual però es complementa amb les altres i solen durar una sessió. En totes elles hi ha un plantejament amb un tema i material concrets i comprenen un o diversos continguts. El professor acompanya fent observacions i conduint el plantejament.
Primer convida a través de petits exercicis a familiaritzar-se amb el material que utilitzarem. Després es planteja el joc, amb les pautes que s’han de respectar per fer-ho. A la fi de la classe
Hi ha una exposició i comentari general sobre la base dels resultats.
3. Avaluació
- Assistència i el procés de treball.
- Assistència del 80% de les classes com a mínim