Art Sonor: les possibilitats del so dins les pràctiques contemporànies
Curs dirigit a artistes visuals, músics o qualsevol tipus de creador que vulgui introduir el so a les seves produccions artístiques. L’art sonor és una disciplina que cavalca entre les arts visuals i la música experimental neixent aquest en un moment important d’interdisciplinareitat com és principis del segle passat per a incorporar allò sonor dins l’espai expositiu i explorar noves formes de desmaterialització.
Un curs on s’ensenyaran tant elements pràctics: gravació, microfonia, edició; com teòrics: Soundscape, escolta, silenci/soroll; amb referents d’aquesta disciplina tant en passat històric com en present contemporani. Un curs que té com a finalitat l’aprenentatge sonor aplicat a allò pràctic dins de la recerca personal artística. Els resultats del curs es veuran reflectits en una mostra final dels projectes realitzats pels alumnes assistents.
Cost de material a càrrec de l’alumne: 0€
Programa del curs
(+info)1. Objectius
Donar a l’alumnat les eines necessàries per a aprendre a escoltar i pensar a nivell sonor. Que el so pugui ser una manera més de formalitzar projectes i idees relacionades amb l’àmbit artístic.
2. Continguts i metodologia
Els continguts que s’impartiran es barrejaran entre el que és teòric i el que és pràctic funcionant cada sessió gairebé com a workshop independent sobre un tema concret de l’Art Sonor. D’una banda s’explicaran conceptes que ajudaran a entendre i definir l’àmbit sonor i d’altra, conceptes tècnics per tenir les eines necessàries per a poder desenvolupar projectes. Cada sessió del curs plantejarà un subtema sobre el so que barrejarà ambdós tipus de continguts tenint en un principi una part d’explicació i una segona part de pràctica, encara que alguna d’elles pugui tenir una càrrega més forta d’una part o de l’altra.
3. Criteris d’avaluació
Cada una de les sessions comporta una petita pràctica individual o en grup. S’avaluarà en funció de la implicació durant la sessió i el resultat final de la pràctica. S’avaluarà també la peça final presentada a l’exposició i treballada durant les últimes sessions.L’escola dona un diploma d’assistència si s’ha assistit satisfactòriament a un mínim del 80% de les sessions.
Bibliografia
- ATTALI, Jacques, Noise: The Political Economy of Music (Theory and History of Literature). Manchester University Press, Manchester, 1985.
- CAGE, John, Silencio: Conferencias y Escritos. Árdora Ediciones, Madrid, 2007.
- ESHUN, Kodwo, Dan Graham. Rock My Religion. Afterall Books, London, 2012.
- GRAHAM, Dan, Rock/Music Writings. Primary Information, New York, 2009.
- IGES, Jose, Conferencias sobre arte sonoro. Árdora Ediciones, Madrid, 2007.
- Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Fluxus y Fluxusfilms 1962–2002. Madrid, 2002
- R. LIPPARD, Lucy, Seis años: La desmaterialización del objeto artístico de 1966 a 1972. Akal/Arte Contemporáneo, Madrid, 2004.
- ROSS, Alex, El ruido eterno. Escuchar al siglo XX a través de su música. Seix Barral, Barcelona,2014.
- ROSS, Alex, Escucha esto. Seix Barral, Barcelona, 2012.
- ROUSSEAU, J. Jacques, Escritos sobre música. Universitat de València, València, 2007.
- SCHAEFFER, Pierre, Tratado de los Objetos Musicales. Alianza Editorial, Madrid, 2003.
- SCHAFER, R. Murray,The Soundscape: Our Sonic Environment and the Tuning of the World. Destinity Books, Vermont, 1994.
- SCHAFER, R. Murray, The New Soundscape. BMI Canada Limited, Ontario, 1969
- SCHAFER, R. Murray, A Sound Education: 100 Exercises in Listening and Soundmaking. Arcana editions, Ontario, 1992.
- THEME AMENT, Vanessa, The Foley Grail: The Art of Performing Sound for Film, Games, and Animation. Focal Press, New York, 2014.
Condicions d'accés
(+info)Dirigit a qualsevol tipus d’alumne amb un nivell no molt avançat en la matèria.
No es requereix de l’alumne de cap nivell determinat però si que cal aportar CV o portfoli i carta d’intencions.