Rituals de resistència

Projectes finals del Postgrau en Arts Aplicades Contemporànies de l’Escola Massana, Centre d’Art i Disseny de Barcelona, del curs 2022–23

5.10–12.11.23

Sala d’Exposicions d’Artesania de Catalunya

Des de l’àmbit de les artesanies contemporànies, neix una necessitat reactiva de tornar a relacionar-nos amb la matèria. Treballar i pensar amb les mans com a acte revolucionari en una època de posthumanisme on, les noves tecnologies, guanyen cada cop més terreny a les nostres vides i la nostra quotidianitat.

La present exposició reuneix els projectes desenvolupats en el Postgrau d’Arts Aplicades Contemporànies a l’Escola Massana impartit durant el període acadèmic 22–23. Aquests resultats, si bé emmarcats en diferents reflexions estètiques, polítiques o filosòfiques, convergeixen en l’actual rellevància d’interactuar amb la matèria, acollir-la i transformar-la com un acte de reivindicació.

El procés de ritual al taller ha estat l’epicentre d’aquesta resistència, on s’han reunit diverses perspectives, coneixements ancestrals i diferents contextos culturals. Els materials protagonistes d’aquests processos han estat la ceràmica, el vidre, el metall, els tèxtils i el paper, entre d’altres.

Dins d’aquestes pràctiques i visions, es consolida una convicció compartida que honra el llegat del passat mentre es llaura un camí, subratllant la importància de tocar, sentir, crear i reflexionar a través del material.

Alumnes: 

Pilar Aravena
Maria Victoria de Melo
Juliana Fernandes
Florencia Natalia Fornaro
Lucia Gómez
Paola Verónica Hidalgo
Anca Ion
Viktoria Kazakova
Sofia Lausero
Ignacia Parraguez
Vicente Prieto
Valeria Alexandra Rodríguez
Sofia Romeo
Ane Rubio
Albert Soriano
Luciana Teixeira
Maria Isabel Zapata

Comissari: Òscar Guayabero