Llana de Collserola: de residu a recurs
La llana dels ramats que pasturen a Collserola és considerada un residu, en aquest curs treballarem amb vellons de llana seleccionants a l’esquila de 2023. Partint de la idea d’aprendre a través del fer, rentarem, cardarem i tenyirem la llana amb tints naturals. Amb la fibra treballada explorarem un ventall de tècniques de feltre, transformant la fibra crua del velló en peces finals.
En aquest taller recuperarem un material local en desús, aprendrem a processar-lo i el farem servir com a matèria prima per a la producció artística i del disseny.
Compartirem la nostra recerca situada en el marc del projecte Tornen les esquelles, sobre com la llana dels ramats que pasturen a Collserola, pot modelar futurs alternatius amb les seves implicacions mediambientals, artístiques, materials i ètiques.
Enfocant-nos en la creació de nous contextes de producció, des d’una pràctica plural i horitzontal, i a partir de la relació tàctil amb el material, treballarem en un projecte individual i també en un projecte col·lectiu fent servir metodologies de cocreació.
Aprendrem tècniques de feltre ancestrals i contemporànies i tenyirem la llana amb tints vegetals locals.
Cost de material a càrrec de l’alumne: 45€
Programa del curs
(+info)1. Objectius
Partint d’una reflexió conjunta sobre la materialitat de l’art, la gestió dels recursos naturals, i la fusió del treball manual / intelectual, els objectius del curs es basen en oferir els recursos, coneixements tècnics i instruments necessaris perquè l’alumnat es pugui endinsar en el món del feltre d’una manera creativa, sostenible i contemporània.
2. Continguts
Els continguts del curs es treballen des d’una perspectiva teoricopràctica, a través del treball manual i de l’experimentació amb el material.
Començarem amb un marc teòric sobre el material i la situació actual dels ramats de Collserola, mostrant referents d’artistes i artesans del feltre que serveixin d’exemple i dialoguin amb els continguts del curs.
Recuperant llenguatges i oficis passarem a la part pràctica on aprendrem a processar la llana. Amb la fibra pentinada i tenyida, prototiparem diferents peces fent servir tècniques de feltre, en sec i en mullat, en 2D i 3D. Farem mostres d’encongiment i gruixos, motllos a escala, plissarem, retallarem, forrarem, incrustarem elements, estamparem i brodarem.
Analitzarem col.lectivament els prototips i portarem a terme dos projectes, un de caràcter col·lectiu i l’altre personal. Finalment dedicarem una sessió als acabats.
Proveirem els contactes de productors locals per adquirir tot el material necessari: llana, sabó, eines, etc.
3. Metodologia
La metodologia tindrà un caire teòric a l’inici, per introduir les tècniques, els conceptes i el vocabulari, però serà principalment pràctica, on s’aplicaran les tècniques proposades, i es treballarà a partir de l’assaig error.
Farem servir el disseny especulatiu per explorar idees sobre el futur de la llana, fent servir nous processos de producció i cocreació, tant es treballarà en grup com individualment i l’acompanyament s’adaptarà al perfil de l’alumnat.
4. Avaluació
L’avaluació es farà en funció del seguiment de tot el curs.
Es tindrà en compte la capacitat d’investigar en els processos de creació individual, així com la participació en els processos col·lectius. Es valorarà positivament el rigor en la feina, així com l’interès i l’atenció.
L’alumnat ha d’haver assistit al 80% de les classes.
Bibliografia
- QUENTIN-STOLL, Annette, The Felted Play, Maro Verlag, 2008
- JOHNSON, Jorie, Feltmaking and wool magic, contemporary techniques and beautiful projects. Quarry Books, Massachusetts, 2006.
- AGUILÀ, Laia, Tornar a la llana, Edicions Sidilla, La Bisbal d’Empordà, 2019.
- MUSEU TÈXTIL DE SABADELL, Treballs, processos i canvis a la indústria tèxtil llanera. Col.lecció tèxtil 2. 2001.
- MARSH, J.T., Introducción al acabado téxtil. Ed. Reverté, Barcelona, 1957.
- GOUBITZ, Nel, Teintures Végétales. Dessain et Tolra, Paris, 1978.
- RIQUELME, Manuel. Agenda del químico tintorero y estampador. Escuela de Peritos Industriales de Barcelona y Honorario en la de Ingenieros de Industrias Textiles de Terrassa. Barcelona, 1948.
- BEUYS, Joseph, Diary of seychelles. Fundació Caixa Girona, Girona, 2009.
- KUENZI, André, La nouvelle tapisserie. Les éditions de Bonvent, Gèneve, 1973.
- RAVERA Federica, MANYÀ Martina, Dones de la Muntanya, Pol.len Edicions, St. Cugat del Vallès, 2022.