Curs intensiu d’estiu. Tècniques en cera per la joieria, orfebreria i esmalts

Tècniques en cera per a la creació i projecció en Joieria, Orfebreria i Esmalts.

Mitjançant les tècniques en cera que veurem en aquest taller podrem crear objectes d’alta càrrega tècnica i simbòlica. Aquest curs tracta de facilitar una visió unificada sobre el treball en ceres, aportant coneixements i eines per al maneig i comprensió de maneres de treballar que estalvien costos i temps a les persones en els seus projectes.

A qui va dirigit?

(+info) (-info)

És per a persones que ja coneixen el treball en ceres (professionals i docents ), que desitgin adquirir una altra visió i experiència sobre un ofici que s’ha anat desgranant en el temps.

Qui és el docent?

(+info) (-info)

Calixto Sánchez

La seva trajectòria va començar en la recuperació de l’ofici familiar, on als 16 anys va descobrir la seva passió per la joieria i l’orfebreria. Després de formar-se com a orfebre, joier, encastador i modelista en diverses escoles, va treballar en tallers tant industrials com artesanals d’alta joieria armada i modelatge professional fins al moment en el qual va decidir crear el seu propi Atelier.

Durant aquesta dècada d’emprenedoria s’ha dedicat a gran diversitat de projectes, des de la creació d’obra pròpia i col·leccions, participació en fires de disseny i artesania, restauració de joieria antiga i la docència (oferint suport a creadors i transmetent coneixement).

El seu compromís amb l’ensenyament va ser decisiu per a dedicar-se gairebé per complet a la formació en comprendre la importància de transmetre la seva experiència a les noves generacions amb la idea de preservar els oficis tradicionals en un món cada vegada més industrialitzat.

Web   

Instagram

Calixto Sánchez

Programa del curs

(+info) (-info)

OBJECTIUS 

Aprendre a distingir les diverses tècniques en el treball en ceres per a triar les més adequades en cada projecte.

Comprendre l’ús de les eines específiques com són les diferents espàtules creades i les seves formes. 

Distingir les qualitats i composicions dels diversos tipus de ceres per a comprendre les seves característiques específiques i les seves compatibilitats. 

Crear les eines adequades i necessàries per als diversos projectes, generant un procés ordenat, estructurat de les diverses fases per a una òptima execució. 

Estudiar els projectes per a tenir capacitat de concreció, establir volums, comprendre l’espai i l’estructura, així com la coherència en la textura visual. 

Traslladar la teoria a la pràctica des de la visió i comprensió en les dreceres de treball i el coneixement propi, al costat dels apunts presos de totes les dades ofertes en les classes i sinergies entre els companys, per a tenir una visió global després d’aquesta formació. 

Tenir la capacitat d’autosuficiència en la generació d’eines i dreceres per a estalviar costos i temps. 

CONTINGUTS

TEÒRICS

 • Referents i continguts teòrics per a nodrir els projectes personals.
 • Introducció als reliquiaris i la seva simbologia per a la seva transformació cap a altres objectes personals i contemporanis.
 • Posada en comú de les idees i referents individuals per a desenvolupar un projecte propi des del diàleg amb l’altre i el seu estudi col·lectiu.
 • Continguts teoricopràctics sobre el material de la cera, estudiant els diversos tipus de ceres, la seva evolució històrica (des del seu origen en la indústria fins a l’ús en joieria i orfebreria) i el seu ús en l’ofici del modelatge i tallat en la joieria.

PRÀCTICA I MANIPULAT DE LA CERA

 • Pràctica del modelatge (modelatge per aportació, creació per capes i disposició de volums) i la talla (tècniques d’extracció i traçat continu).
 • Solució de problemes en la manipulació de la cera com ara bombolles, carbons, fissures... solucionant la repercussió d’aquests clàssics problemes en la fosa. 

CREACIÓ I MANTENIMENT D’EINES

 • Creació d’eines pròpies com ara la punta o ploma especial per a cera i altres eines per al tallat, allisat, excavat, brunyit, etc.
 • Manteniment i esmolat d’eines, burins i broques. 

CREACIÓ DE MODELS DE FOSA

 • Presentació de models de fosa en un estat òptim de buidatge amb els seus abeuradors corresponents.
 • Revisió sobre les tècniques en motlles de vulcanitzat, silicones i massilles de nova generació.
 • Treballar els models en cera no destructius per a evitar deformacions de la superfície.
 • Encastos en cera i encastos de fosa directa.
 • La fosa amb pedres, i els preencantrats.
 • Creació de models de filtres en cera per a pedres.

Aquest curs no s'ofereix en l'actual oferta formativa de Massana Permanent.

Consulteu la llista de cursos actius.