Visita a la col·lecció de vidre del MNAC

Dimarts 22 novembre 2022
12:00 h – 13:00 h
Museu Nacional d’Art de Catalunya
Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona
https://www.museunacional.cat/ca

 

Aforament màxim 20 persones. Visita vinculada a 2n curs del Cicle d’Arts Aplicades al Mur (docent Montse Alabau): 20 alumnes

 

El Museu Nacional d’Art de Catalunya, caracteritzat per la diversitat de les seves col·leccions, engloba el vidre en les seves diferents modalitats: cloissoné, catedral, esmaltat i industrial. Es tracta d’un fons de gran vàlua exposat i conservat al seu fons.

Destaca la col·lecció vidrieres i objectes modernistes decorats amb cloisonné de vidre, des de paravents, làmpades, mobiliari, o portes procedents de la casa Bertrand de Barcelona. Un conjunt que suscita un gran interès per part dels estudiosos per l’especificitat i singularitat d’aquesta tècnica conreada per Frederic Vidal Puig, fill de l’ebenista i decorador Francesc Vidal, després d’una estada a Londres.

A banda, hi ha representat el vitrall d’autor, és a dir les obres dels artistes, com ara Joaquim Mir, Francesc Labarta, Joaquim Renart o Enric Monserda que treballen en estreta cooperació amb les empreses de vitrall del modernisme com ara la firma Rigalt i Granell o els tallers Amigó, on les formes, els colors, la llum i la creació d’ambients juguen un paper clau.

Dins les col·leccions del noucentisme, hi trobareu vasos de vidres esmaltats decorats per Xavier Nogués, i també altres objectes de vidre de Josep M. Gol decorats amb un cert horror vacui, a vegades vorejant l’informalisme. La incorporació del vidre en els dissenys d’objectes cristal·litza en els flascons de la fàbrica de perfums Myrurgia, dirigida per l’escultor noucentista Esteve Monegal. Finalment, l’objecte de vidre industrial, també, va ser fixat per la mirada dels pintors i, especialment pels fotògrafs del segle XX: Ramon Batlles, Pere Català Pic, Emili Godes o Toni Catany van capturar la seva seva bellesa fràgil i efímera.

Visita comentada a càrrec de Mariàngels Fondevila. Conservadora d’Art Modern i Contemporani del MNAC.

  • Frederic Vidal - Llum i Fanal

    Frederic Vidal, C.1900. Llum i fanal MNAC

  • Vidre pintat i amb grisalla

    Joaquim Mir, Rigalt, Granell i Cia. 1911, Vidre pintat i amb grisalla, emplomat. MNAC