CURS ESTIU - LA CAPELLA

 

 

CURS ESTIU – LA CAPELLA

1.7.24 – 5.7.24

CONVOCATÒRIA OBERTA

LEscola Massana, en col·laboració amb La Capella Centre dArt, organitza la tercera edició del Curs dEstiu.

De caràcter anual, el curs afavoreix lencontre i la convivència entre creadores professionals i estudiants dart durant una setmana. Amb vocació transdisciplinària i experimental, el curs vol promoure altres aprenentatges fora de laula, mitjançant una estructura de producció col·lectiva que permeti lalumnat articular idees, explorar procediments i interactuar amb espais diversos, en un entorn dintercanvi.

A QUI SADREÇA?

A lalumnat de lEscola Massana dels darrers cursos de Grau Universitari en Arts i Disseny (3r i 4t), i del darrer curs i PF / PI dels CFGS.

Exalumnes de lEscola Massana de Grau Universitari en Arts i Disseny i dels CFGS.

El curs és gratuït, limitat a 12 places. 

CARACTERÍSTIQUES DEL CURS

Aquesta edició serà conduïda per lartista Valentina Alvarado Matos, en col·laboració amb l’artista Carlos Vásquez Méndez, seleccionades en la modalitat Exposicions en la convocatòria Barcelona Producció 2023–2024.   

Continguts

tol: vist des d’enlloc.

vist des d’enlloc és una setmana de laboratori teorico-pràctic on pensarem, observarem, escoltarem i conversarem la imatge com a estratègia estètica i aposta metodològica, proposant una praxi fonamentada en l’ús del suport analògic per a repensar per a les noves tecnologies, amb la finalitat de generar un coneixement frontissa entre el digital i l’analògic.

El taller proposa un recorregut per algunes lectures, referències i peces audiovisuals que ens situaran dins d’un marc conceptual al voltant de la imatge en moviment, amb èmfasi en pràctiques documentals experimentals. Un marc teòric que es complementa amb una dimensió pràctica on a partir de diferents metodologies activarem exercicis i eines de treball per a desplegar un conjunt de materials amb els quals construirem una seriï relats audiovisuals (analògics i digitals).

Calendari

El curs tindrà lloc de dilluns 1 a divendres 5 de juliol de 11h a 18h. Es farà una pausa diària duna hora per dinar a càrrec de cada participant. El darrer dia sorganitzarà un dinar a càrrec del curs.

Mostra pública

Com a resultat del curs, es decidirà en grup una presentació final pública que tindrà lloc en els espais de La Capella entre els mesos doctubre i desembre de 2024. 

Biografia de lartista

Valentina Alvarado Matos és una artista la pràctica de la qual se centra en la imatge en moviment travessada per una mirada que reflexiona sobre la diàspora, el paisatge i el gest. Les seves peces s’han exhibit a Pesaro Film Festival, Viennale, International Film Festival Rotterdam, L´Alternativa, Oberhausen, Festival Punto de Vista, Ambulante, Xcèntric, SFCinemateque, S8 Mostra Cine Periférico, Loop Festival, Cinemateca Madrid, Filmoteca de Catalunya, Microscope Gallery, Los Angeles FIlm Forum - 2220 Arts, Conde Duque Madrid, Salzburger Kunstverein, Fabra i Coats, Arts Santa Mónica, entre otros.

Ha estat artista resident a Hangar, La Escocesa, Cultura. Resident - Museu Bellas Artes Castellón, Fora de Camp, The Liaison of Independent Filmmakers of Toronto y Matadero Madrid.

Alguns dels seus films formen part del catàleg de la distribuidora Light Cone I de l’Arxiu Xcèntric.

A inicis del 2024 inaugura a Barcelona amb Carlos Vásquez Méndez “el otro aquí”, una exposició individual a La Capella y “totalmente rostro” que funciona como un revers de “el otro aquí” a La Virreina Centro de la Imagen .

Ha impartit classes a Master LAV, Eina Barcelona, Can Felipa Ars Visuals, Centre Cultural Albareda, La Universidad del Zulia, Universitat de Barcelona  y EICTV Escuela Internacional de Cine y TV de San Antonio de los Baños en Cuba.

En col•laboració amb Carlos Vásquez Méndez: artista visual, cineasta i investigador. S’interessa per la relació entre art i document, els discursos sobre la representació del real i el paper de l’artista com a historiador crític. A través de la seva pràctica ha investigat l’obsolescència com a discurs estètic-polític o la anarqueología mediàtica, especialment el cel·luloide, material amb el qual ha desenvolupat la major part de la seva obra.

Els seus treballs cinematogràfics s’han projectat a Look, Cineteca Mexicana, OpenCity, Process, Black Canvas, BPI/Centre Pompidou, etc. Ha recibido el premio Joris Ivens/Centre National des Arts Plastiques en Cinéma du Réel (FRA) en 2016 y el Premio del Alcalde en Yamagata (JP) en 2019. Les seves instal·lacions fílmiques i performances s’han exposat a Virreina Centre de la Imatge, La Capella, la Filmoteca de Catalunya, Fabra i Coats o Arts Santa Miónica. 

La seva obra forma part del catàleg de Light Cone.

SESSIÓ INFORMATIVA DEL CURS

Dijous 23 de maig a les 18.00h lartista Valentina Alvarado Matos realitzarà una sessió informativa a la Sala dActes de lEscola Massana. 

PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS  

Les persones interessades han de presentar la següent informació:

– Una carta de motivació en què sexposin les raons per participar en el curs mitjançat un document escrit, àudio o vídeo.

– Un dossier en PDF (màxim 10 Mb) amb la següent informació:

  • Dades personals: nom i cognoms, lloc i any de naixement, DNI, telèfon, correu electrònic, i estudis realitzats o en procés (especificant alumne/a o exalumne/a)
  • Currículum artístic comentat o statement (màxim 500 paraules.
  • Una selecció de treballs realitzats en l’àmbit de les pràctiques artístiques: màxim 5 treballs amb una breu descripció, una o més fotografies i la corresponent fitxa tècnica.

La documentació sha denviar amb lassumpte SOL·LICITUD CURS ESTIU 2024 al correu: seminaris.arts@escolamassana.cat

TERMINI DE PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS

Fins al 19 de juny de 2024. 

La darrera setmana de juny es donarà a conèixer el nom de les persones seleccionades. 

SELECCIÓ

La Comissió de Selecció està formada per:

  • David Armengol, director de La Capella
  • Valentina Alvarado Matos, artista
  • Enric Farrés Duran, coordinador dArts Visuals del Grau en Arts I Disseny, Escola Massana
  • Francesca Piñol, cap dAcció Cultural, Escola Massana 

CRITERIS BÀSICS DE VALORACIÓ

– Presentació de tots els documents que demana la convocatòria, en el format i dates sol·licitades.

– Que la documentació presentada faciliti el treball de la Comissió per la seva claredat i proposicions.

COMPROMÍS DE PARTICIPACIÓ

Les persones seleccionades shan de comprometre a participar en totes les activitats vinculades al curs. La inassistència que no sigui justificada podrà comportar la cancel·lació de la seva participació.

…………..

LEscola Massana Centre dArt i Disseny, adscrit a la UAB, és de titularitat municipal i articula la seva oferta educativa sobre tres àmbits (arts visuals, arts aplicades i disseny) i en quatre nivells curriculars: Formació Bàsica (Batxillerat Artístic), Formació Superior Professional (Cicles Formatius de Grau Superior), Formació Universitària (Grau Universitari en Arts i Disseny Escola Massana-UAB i un Postgrau en Arts Aplicades Contemporànies), Formació Permanent (cursos de formació no reglada tant diniciació com despecialització).
http://www.escolamassana.cat

La Capella és lespai que lInstitut de Cultura de Barcelona dedica a la creació emergent. Durant els darrers anys la seva activitat sha centrat en lorganització dexposicions amb la finalitat dapropar al públic les propostes més innovadores dels artistes de la ciutat. Barcelona Producció, que es va iniciar el 2006, ara és el projecte central de la programació de La Capella. Lobjectiu que persegueix és potenciar la participació dels artistes i professionals del sector, seleccionats per un jurat independent a partir de convocatòries públiques.

https://www.lacapella.barcelona/ca