Professorat
CARLES ARAGUZ LÓPEZ
Artista visual i fotògraf, format a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). La seva pràctica visual, exposada a França i Espanya, aborda temes socials, culturals i psicològics des d’una perspectiva crítica i introspectiva, desenvolupant projectes que travessen les relacions entre percepció, memòria i imaginaris, amb un interès creixent per les possibilitats creatives i ontològiques de la intel·ligència artificial en la producció artística.
Obté el títol de Doctor en Enginyeria per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on ha desenvolupat recerca en enginyeria de sistemes aeroespacials distribuïts, autonomia i missions d’observació de la Terra, àmbits en els quals ha publicat diversos articles en revistes internacionals indexades i que ha comunicat en conferències amb àmplia participació del teixit industrial internacional. Ha format part de l’equip de recerca en projectes competitius H2020 i per l’Agència Espacial Europea (ESA). Paral·lelament, ha estat ponent en jornades interdisciplinàries sobre art i tecnologia, incloent-hi sessions dedicades a la intersecció entre art contemporani i intel·ligència artificial, ha participat en projectes educatius que integren la robòtica, arts performàtiques i la generació sintètica d’imatges, i en propostes de co-creació transdisciplinar dansa-audiovidual.
Actualment imparteix docència a l’Escola Massana, Elisava i IEFC, on aporta una mirada transversal centrada en la intersecció entre art i ciència, i que complementa amb la seva experiència com a fotògraf comercial (postproducció digital, tècniques de laboratori experimentals i analògiques, fotografia de producte, etc).
carlesaraguz.com
ORCID: 0000–0001–6305–811X
XAVIER ARENÓS
Artista visual. Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, Llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València.
Ha exposat individualment i col·lectivament a la Fundació Cerezales (Lleó), M/A/C Presó (Mataró), Fundació Miró (Barcelona), Galeria Rosa Santos (València), l’IVAM (València), CCCC (València), CentroCentro (Madrid), Fabra i Coats (Barcelona), CDAN (Osca), Bozar (Brussel·les), Ars Santa Mònica (Barcelona), CCCB (Barcelona), Argos (Brussel·les), La Panera (Lleida), Koldo Mitxelena (San Sebastià) o a l’EACC (Castelló).
El seu treball explora la pervivència del passat en el present a través de potenciar o problematitzar representacions de l’imaginari modern com l’ideal polític, la utopia, la cosa popular, l’obrerisme, l’autogestió o l’exili.
Coeditor de la revista de projectes artístics Roulotte:
roulottemagazine.com
xavierarenos.com
LAIA ARQUEROS CLARMUNT
LAIA ARQUEROS CLARMUNT
Laia Arqueros Claramunt (Almeria, 1985) és artista i narradora visual. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Granada, ha cursat el Cicle Formatiu de Grau Superior d’Il·lustració a l’Escola Massana i és postgraduada en Narració i Comunicació Visual per l’Escola EINA de Barcelona. També ha realitzat estudis d’il·lustració a l’Académie Royale des Beaux-Arts de Brussel·les.
El seu treball explora la relació entre imatge, narració i simbologia des d’una perspectiva feminista i mitològica, a través de pràctiques com la il·lustració, la ceràmica, les arts gràfiques, la performance o el so. Entén la creació com un procés de pensament mitjançant la pràctica.
Desenvolupa una trajectòria professional activa a escala nacional i internacional, amb obra exposada i publicada en diversos contextos artístics i editorials. Ha participat en projectes expositius a ciutats com Nova York, Ciutat de Mèxic, Tòquio, Shanghai i Milà. Està representada per la galeria Chiquita Room (Barcelona). Paral·lelament, col·labora en iniciatives col·lectives vinculades a l’autoedició i l’activisme feminista.
En l’àmbit de la seva recerca independent, la seva pràctica s’estructura a partir d’una anàlisi crítica de la mitologia i la cultura clàssica occidental, així com del seu pes en la configuració de la societat contemporània. Aquest marc teòric es tradueix en un procés de reescriptura simbòlica i narrativa que interroga els relats fundacionals i els seus sistemes de valors, amb l’objectiu de generar imaginaris alternatius des d’una epistemologia feminista. La seva producció artística es desenvolupa mitjançant la ficció visual i la mitopoiesi, configurant escenaris simbòlics en constant transformació, oberts a l’especulació intuïtiva, a la fallida com a estratègia creativa i a l’experimentació formal.
Des de 2018 compagina la pràctica artística amb la docència a l’Escola Massana, on imparteix classes en el Grau Universitari en Arts i Disseny i en el Postgrau en Il·lustració i Imatge Narrativa, centrada en les arts gràfiques, la ceràmica i la narració visual.
ISABEL BANAL XIFRÉ
Artista visual. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Becada a l’Academia de España a Roma (2013–14). Entre moltes altres, ha realitzat exposicions individuals a Arts Santa Mònica, Chiquita Room, Estrany-de la Mota Art Advisors (Barcelona), MUME (La Jonquera), Galeria Enrico Fornello (Prato, Itàlia), Centre de lectura (Reus), Espais (Girona) o Espai Zero1 (Olot). I exposicions col·lectives a Can Palauet (Mataró), MUSAC (León), Casa Cultura (Girona), ACVIC (Vic), La Panera (Lleida), Academia de España (Roma), Artopia (Milà), MART (Roveretto), Kunsverein Tiergarten (Berlin), Galeria Arcimboldo (Buenos Aires), Galeria Estrany-De la Mota (Barcelona), Galeria Denise Van de Velde (Aalst, Bèlgica), Galeria Schema (Florència), Galeria Container (Florencia) o Fundació Joan Miró (Barcelona). És docent de l’Escola Massana des de l’any 1990.
MARIA CABALLERO
Joiera. Màster en Formació del Professorat per la Universitat de Barcelona i graduada en Arts i Disseny per l’Escola Massana. Iniciant la formació en l’àmbit de l’escultura, estudia a l’escola Ar.Co de Lisboa (2012), lloc on entra en contacte amb la joieria. Posteriorment, es gradua en joieria artística i complementa la seva formació en tècnica a diversos tallers de Barcelona i Mallorca. Finalista als premis A-FAD Enjoia’t 2018. En el seu treball personal s’interessa per la tècnica i la innovació. Des del 2022 exerceix com a docent de joieria i metall al Grau en Arts i Disseny de l’Escola Massana.
JORDI CANUDAS
Artista visual. Llicenciat en Belles Arts, en l’especialitat d’escultura, per la Universitat de Barcelona. Ha participat en nombroses exposicions i projectes en l’àmbit nacional i internacional. Ha impartit conferències i tallers a diverses universitats, escoles i centres d’art. El seu perfil professional està lligat a les pràctiques artístiques contemporànies vinculades sovint a contextos específics i a l’espai social. Des de l’any 1988 és docent a l’Escola Massana, on ha exercit de professor de Projectes Escultòrics al CFGS en Arts Aplicades de l’Escultura i Tècniques Escultòriques i a Projectes d’Art al Grau Universitari en Arts i Disseny. Ha estat coordinador de la Secció d’Escultura, coordinador dels Tallers Off-Massana, cap del Departament d’Arts Visuals, coordinador de Seminaris i Concursos Art, i de l’àmbit d’Arts Visuals al Grau Universitari en Arts i Disseny.
arxiuartistes.cat/ca/artistes/jordi-canudas
OLGA CAPDEVILA
Il·lustradora i directora creativa. Graduada en Arts i Disseny a l’Escola Massana i també en il·lustració, treballa en àmbits diversos com editorial, publicitat, premsa o animació. Dels seus projectes destaquen algunes de les campanyes per l’Ajuntament de Barcelona (Campanya Nadal 2020, Sant Jordi 2017) i els treballs editorials i publicitaris per The New Yorker, Netflix, Filmin, El País o Estrella Damm. Ha publicat diversos llibres i se l’ha reconegut amb premis dels quals destaquen el Grand Laus 2020, el Premi Nacional al llibre millor editat 2017 o el Premi Junceda 2023. Forma part de la junta de l’APIC, i juntament amb altres creatius ha muntat el projecte Bloc Multistudio. És docent a l’Escola Massana, tant al Grau en Arts i Disseny com al Postgrau en Il·lustració i Imatge Narrativa, i ha impartit docència en altres institucions com IDEP, LCI o LaBasad.
ISABEL CARBALLO MUNICIO
Artista. Llicenciada en Belles Arts a la UB per l’especialitat de pintura i Postgrau d’Art i Representació a la UB. Com a artista plàstica, ha desenvolupat el seu treball des de la pintura i el dibuix en diàleg amb l’espai. Docent a l’escola Massana des de l’any 1990, on també ha dut a terme diferents tasques de coordinació i gestió, com Coordinadora d’Activitat Cultural o Cap d’Estudis del Grau en Arts i Disseny.
GISELA CARRASCO MIRÓ
Doctora en Estudis de Gènere i Postcolonials per la Netherlands Research School of Gender Studies (Utrecht University) i Màster en Development Economics per SOAS, University of London. La seva tesi, Decolonising knowledges on Politics of Development, Economics and Feminism, és transdisciplinària, centrada en projectes de descolonització, teoria post/decolonial, art i ecologia. Amb quasi 20 anys d’experiència ha col·laborat amb moviments socials i feministes, líders mediambientals, governs, comunitats locals, pobles indígenes, ONG, artistes i organitzacions internacionals de desenvolupament a l’Àfrica del Nord i subsahariana, Amèrica Llatina i el Carib i els Balcans occidentals. És autora de nombrosos informes internacionals, articles acadèmics i capítols de llibres, així com de la monografia Decolonizing Feminist Economics: Possibilites for Just Futures (2025, Bristol University Press). El seu treball ha estat seleccionat en residències d’investigació i artístiques com la Southern Summer School/Residency al centre d’art BAK (Holanda) o Konvent (Catalunya). Ha impartit docència a Central European University (Austria), American University (EUA), Universidad Nacional Autónoma de México (Mèxic) i Cambridge University (Regne Unit).
ORCID: 0000–0001–7626–7754
JULIANA CIFUENTES
Artista i investigadora en pràctiques artístiques contemporànies. Doctora en Art i Educació per la Universitat de Barcelona, màster en Arts Visuals i Educació (UB) i en Creació Literària (UPF), i graduada en Belles Arts amb especialització en Dibuix per la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria combina recerca i docència en l’àmbit de les arts, amb especial atenció a les pràctiques visuals, el dibuix, els estudis de gènere i els enfocaments afectius. Ha impartit classes a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Escola Massana, on actualment exerceix com a docent. Investiga des de perspectives posthumanistes i dels nous materialismes, i participa en projectes de recerca sobre educació, art i ecologies.
ORCID: 0000–0003–3933–1984
PEP DARDANYÀ
Artista visual i antropòleg. Doctor en Comunicació Social per la UPF, Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural per la UB, Màster en disseny i comunicació a l’Escola Elisava, Llicenciat en Geografia i Història pel Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UB i Diplomat en arts plàstiques per l’Escola Massana.
Les seves línies bàsiques de recerca s’emmarquen en el procés de construcció de la memòria social, com aquesta es representa visualment i iconogràficament i els conflictes inherents en el procés. Aquest interès conceptual i teòric l’aplica de manera diferent en diversos àmbits professionals. Com gestor cultural, amb la direcció del projecte Can Xalant–Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró o de l’Espai Cultura de Fundació Sabadell 1859. Com a artista visual ha participat a més de seixanta exposicions, tant individuals com col·lectives, nacionals i internacionals. També ha desenvolupat projectes de comissariat i de disseny d’exposicions. Com a docent, ha desenvolupat la seva tasca al Grau en Arts i Disseny de l’Escola Massana i altres institucions com Elisava, Mecad/Esdi o UOC. És membre del grup de recerca GRAPA de la UB.
pepdardanya.com
ORCID: 0000–0002–0018–5012
JORDI ENCINAS
Artista. És llicenciat en Belles Arts (UB) i amb estudis avançats PAiR / ATI (Produccions artístiques i recerca. Especialitat en Art i Tecnologia de I’Imatge) per la UB. Va completar la seva formació a la Winchester School of Art (87–88) i va ser becat a la fundació Binz39 de Zurich (90–91). Desenvolupa pràctiques artístiques contemporànies, multidisciplinàries i performatives. És docent a l’Escola Massana des de 2010.
ENRIC FARRÉS
Artista. Doctor en Belles Arts (UB), Màster en producció i recerca artística (UB), Graduat universitari en Art i Disseny (Escola Massana, UAB) i llicenciat en Filosofia (UB).
Com a artista ha estat representat per la galeria Nogueras Blanchard (2016–2024) i actualment ho està per la galeria Bombon Projects (2017-). Combina la producció d’obra personal amb la docència universitària a l’Escola Massana, el desenvolupament de projectes en editorials independents i actualment forma part del jurat i taula comisarial del centre d’art La Capella.
El seu treball s’ha pogut veure de manera col·lectiva al MNAC -Una col·lecció heterodoxa: El llegat T. F.–, el MACBA -París no se acaba nunca # Districte cinquè-, a la Fundació Antoni Tàpies -Tres coses rares. Història d’una desaparició-, i individual al Centre d’Art La Panera de Lleida -Una exposició de mirar- i al Centre d’Art Contemporani de Girona Bòlit -Res és meu-. El 2015 va rebre l’ajuda BCN Producció per desenvolupar el projecte El visitant ideal d’una col·lecció sentimental, en col·laboració amb el Museu Frederic Marès i la Fundació La Caixa. També ha rebut el premi Generación 2016 atorgat per la Fundació Montemadrid. Al 2016 va estrenar la pel·lícula Un viatge frustrat gràcies a la col·lecció d’art contemporani Cal Cego, així com Una exposició de dibuixos, a la galeria etHALL (Barcelona) amb la qual va rebre el premi GAC-DKV. Durant el 2017 va realitzar una exposició individual a l’espai Uma Certa Falta de Coerência (Porto), una intervenció a l’arxiu d’art contemporani LACA (Los Angeles) i una conferència sobre col·leccionisme i pràctica artística al Museu d’Art Modern (MAM) de São Paulo.
L’any 2022 va desenvolupar una exposició centrada en l’arxiu històric del MACBA en motiu dels 25 anys de la seva inauguració. Recentment, ha realitzat una exposició individual a Bombon Projects durant el Barcelona Gallery Weekend 2023.
Carles Ferrer Panadès
Professor de la xarxa pública municipal des de 1992, i membre del cos de catedràtics des de 2015. La seva recerca filosòfica se centra en les àrees de la història del pensament, concretament en el període clàssic de la filosofia grega i en la filosofia moderna, en filosofia alemanya. Té formació en filosofia, filologia alemanya i francesa, i formació didàctica en filosofia i ensenyament d’idiomes, i en tecnologies digitals aplicades a l’aula. Membre de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics i de la Societat Catalana de Filosofia.
Director de l’Escola Massana des de 2022.
MARTA FUERTES
Artista. Màster oficial en Produccions Artístiques i Recerca (UB), Llicenciatura en Belles Arts (UB), Postgrau en Il·lustració Creativa (Eina), Màster en Obra Gràfica (CIEC Betanzos), formació per a artistes Les Clíniques (Museu Es Baluard), Postgrau en Art Teràpia (Universitat de Girona) i cursos de tècniques de torn (la Bisbal d’Empordà), entre altres formacions.
Durant anys, ha desenvolupat el seu projecte artístic en el col·lectiu Las Taradas, generant espais de reflexió al voltant del cos i el gènere amb propostes multidisciplinàries. Ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives, tant en l’àmbit nacional com internacional. Destaquen Tábula rasa, itinerant pels Països Baixos, Finlàndia i Es Baluard (Mallorca, 2016); Las Chicas mean colonia (CCA Andratx, 2011); Domestica-das (Sala Juana Francés, Saragossa, 2010); i BAC! (CCCB, Barcelona, 2009). Ha obtingut diversos premis i beques.
Actualment, la seva recerca creativa l’ha portat a materialitzar peces amb diversos llenguatges i materials, en les quals relaciona el cos amb l’entorn natural i la meditació, tres eixos fonamentals en la seva vida i obra. En aquesta línia, ha dut a terme diverses activitats dins del CaixaForum de Saragossa (estiu del 2024), mitjançant instal·lacions immersives i tallers per a adolescents i infants.
Docent de grau i coordinadora de la formació Massana Permanent.
NÚRIA GÓMEZ GABRIEL
Núria Gómez Gabriel (Barcelona, 1987) és doctora en l’àmbit de la comunicació per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona amb la tesi Espectropolíticas. Imagen y Hauntología en las prácticas artísticas contemporáneas (2021). La seva pràctica professional travessa les pedagogies crítiques, l’escriptura, la recerca artística i la curaduría d’art. En línies generals, la seva recerca se centra en observar com es configuren els imaginaris del poder i la relació que aquests guarden amb les maneres en què la tecnologia materialitza la memòria. Treballa com a docent en el Màster Universitari en Cultures Visuals de l’ESCAC (Terrassa) i en el Grau en Art i Disseny de l’Escola Massana per la Universitat Autònoma (Barcelona). Coautora del llibre Love me, Tinder (Temas de Hoy, 2019). Publica en diverses plataformes culturals com TEXTE ZUR KUNST, Caja Negra Ed. Blog, CCCBLAB Recerca i Innovació en Cultura, A*Desk Critical Thinking o TEATRÓN. Ha col·laborat com a investigadora cultural i curadora en institucions com Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Museu d’Art Contemporàni de Barcelona (MACBA), Fabra i Coats (Barcelona), Arts Santa Mònica (Barcelona), TABAKALERA Centro Internacional de Cultura Contemporánea (San Sebastián), Centro de Arte dos de Mayo (Madrid), Hangar Centro de Recerca i Producció per a les Arts Visuals (Barcelona), Bòlit Centre d’Art Contemporani (Girona) y La Casa Encendida (Madrid); i, en festivals com FEMTEK Prácticas Artísticas Contemporáneas. Feminismos y Tecnología (Bilbao), Festival de Literatura Amplificada Kosmopolis (Barcelona) o Festival Internacional de Videoart LOOP Barcelona, entre d’altres.
JOANA HURTADO
Escriptora, comissària i investigadora especialitzada en les relacions entre pràctiques artístiques, fotografia i cinema. Màster en Crítica d’Art i Comunicació per la UdG, DEA en Recerques Cinematogràfiques i Audiovisuals per la Universitat Paris III – Sorbonne Nouvelle (participant del grup de recerca “Cinéma, art contemporain” del CRECI/IRCAV, dirigit per Philippe Dubois i Jacques Aumont) i llicenciada en Història de l’art per la UB.
Del 2019 al 2023 va ser la directora de Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona i del 2010 al 2019 va dirigir el programa Can Felipa Arts Visuals de l’Ajuntament de Barcelona. Ha comissariat projectes expositius i programes cinematogràfics, ha editat llibres d’art i ha escrit per a catàlegs, obres col·lectives, revistes especialitzades i divulgatives, així com per al suplement Cultura/s de La Vanguardia, on va col·laborar de forma habitual del 2003 al 2014.
Actualment, desenvolupa la seva tasca com a docent de teoria al Grau en Arts i Disseny de l’Escola Massana.
(Fotografia: Àlex Losada)
MARÍA JIMÉNEZ SEQUEIROS
Artista i dissenyadora. Doctora en Belles Arts per la UB amb la tesi titulada Arte de contexto y acción social. Practicas artísticas colaborativas en el contexto social español en a comienzos del siglo XXI (2016). Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Sevilla (1989) i graduada en disseny d’interiors per l’escola Massana (1999).
La seva trajectòria professional comença dirigint la galeria d’art Marta Moore a Sevilla (1990–93), en aquest temps, s’inicia en el disseny i la creació de complements d’indumentària, amb l’encàrrec del dissenyador de moda Daniel Carrasco del calçat per la desfilada de la seva col·lecció d’estiu a la passarel·la Cibeles (1994). Es trasllada a Barcelona on continua en el món de la moda com a dissenyadora fent col·leccions de sabates, bosses i barrets, pel dissenyador Josep Font (1996–2000). Al mateix temps estudia disseny d’interiors a l’escola Massana. En acabar aquests estudis comença a treballar com a interiorista a l’estudi d’arquitectura i interiorisme, Taller Obert, dirigit per Arnaldo Basadona (2000–10), paral·lelament desenvolupa la seva activitat com a docent, impartint classes i dirigint tallers a diversos màsters relacionats amb la creació d’espai a la UPC. En aquests anys, s’incorpora com a docent a l’escola Massana (2000), on continua fent classes fins ara al Grau Universitari en Arts i Disseny. Activitat que comparteix amb el desenvolupament del seu treball artístic al seu taller.
ELISABET INSENSER
Fotògrafa. Doctora en Belles Arts per la UB. La seva activitat professional s’ha desenvolupat entre la docència, la fotografia, el disseny i la gestió pedagògica. El seu treball personal se centra en la influència mútua entre la imatge fotogràfica i el text intentant establir un paral·lelisme entre metàfores literàries i visuals.
Fruit de la seva investigació en el camp de la història de la fotografia ha publicat articles i l’estudi La fotografia en España en el período de entreguerras: 1914–1939.
MARC ITURRI
Ceramista. Arquitecte tècnic per la UPC. Des del 1999 es vincula amb la ceràmica, treballant i formant-se tant des del vessant artístic com de la producció industrial, al costat de ceramistes com en Joan Serra, la Mia Llauder, en Ramon Fort, en Toni Cumella i altres. Entén la ceràmica com un espai habitable, com un lloc transitable. I parteix de la investigació del comportament dels materials i de la praxi de les tècniques ceràmiques, per a poder materialitzar les idees.
Ha desenvolupat la seva tasca com a docent al Grau en Arts i Disseny de l’Escola Massana i a l’escola de ceràmica Ixió a Argentona.
ALBERT LLADÓ
Filòsof i periodista. Màster en Estudis comparats en Literatura, Art i Pensament (UPF), postgrau en Periodisme de Proximitat (UAB) i llicenciat en Filosofia (UB). Doctorand en Mitjans, Cultura i Comunicació, a la UAB, on investiga els vincles entre filosofia i periodisme a través de les eines de la narratologia, la retòrica i la dialèctica.
Escriu a La Vanguardia i dirigeix el programa de ràdio Interior Maconda. És autor, entre altres títols, dels assaigs Contra la actualidad (Galaxia Gutenberg, 2024) i La mirada lúcida (Anagrama, 2019), de les novel·les Malpaís i La travesía de las anguilas (Galaxia Gutenberg, 2022 i 2020), i de les obres de teatre Ícaro (Tantarantana, 2018) i La mancha (Teatre Nacional de Catalunya, 2015).
Ha estat comissari i director artístic de festivals com Literatura en Trànsit (Ajuntament de Barcelona, 2018–2024) o de cicles com Imaginaris del naufragi (CaixaForum, 2025). Coordina, juntament amb Marina Garcés, l’Escola de Pensament, iniciada al Teatre Lliure.
Ha desenvolupat la seva tasca com a docent al Grau en Arts i Disseny de l’Escola Massana, al Màster de Periodisme Literari, Comunicació i Humanitats de la UAB i a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, entre d’altres.
MARC LIGOS
Dissenyador de coses. Màster Universitari en investigació en Art i Disseny (EINA), graduat en Arts i Disseny (Escola Massana) i CFGS en Disseny d’Interiors (Escola d’Art Pau Gargallo). Ha treballat com a dissenyador i director de projectes per entitats com el Museu del Disseny, la Fundació FCB o l’Ajuntament de Barcelona. Ha impartit docència i realitzat tallers per centres com Elisava, Eina, Bau o Hangar.
CARLA MAÑOSAS
Artista tèxtil. Màster de Producció i Investigació Artística a la facultat de Belles Arts de la UB, obtenint el premi Extraordinari de Màster (2021–22), Postgrau en Pattern Design, Estampats i Superfícies a INEDI, Bilbao (2019) i graduada en Arts i Disseny a l’Escola Massana, menció en Arts Aplicades (2014). Ha col·laborat amb diversos estudis i tallers tèxtils a França i Dinamarca, que fusionen tècniques artesanals amb dissenys contemporanis, indagant la versatilitat material i les possibilitats plàstiques tèxtils. Combina la docència amb la pràctica artística i la investigació, realitzant diversos workshops i masterclass. Forma part del col·lectiu Arpa des del 2022, grup de creadores vinculades al llenguatge i expressió tèxtil. Actualment, imparteix cursos de Tapís a la Casa Aymat de Sant Cugat del Vallès.
Ha participat en diverses exposicions individuals i col·lectives a Catalunya, Guimaraes, Venècia, París... Recentment, cal destacar: Artesania i Sostenibilitat, al CCAM (2017–18), Laberints i Textures, Galeria Artur-Ramón (2021), Premis FAD d’Art, Museu del Disseny (2021 i 2023), Visions of Catalonia, Crafting Art (2021–22), El rizoma treu el cap, Fundació Felícia Fuster (2022), 112: Collapse, Galeria Esther Monturiol (2022), Contemporania High Craftsmanship, Palau de Pedralbes (2023), Marges, Studio M41 (2023) o Caiguda de l’arbre. Aflorament d’un pensament horitzontal, Centre d’art tèxtil contemporani Grau-Garriga (2025).
Conviure amb la natura és la font que inspira la seva pràctica artística, observant i interpretant les formes i textures existents que presenta l’entorn natural. Explora i combina les possibilitats que ofereix la matèria orgànica vegetal, derivats i restes de praxis antropocèntriques i el món de les fibres. S’interessa pel procés artesanal de teixir amb telers de baix lliç, adaptant tècniques tradicionals a un disseny contemporani.
RAUL NIEVES
Nous mitjans. Enginyer (UPF) i arquitecte (UPC). Ha exposat projectes, tant d’art, com de disseny o artesania, a múltiples espais (New Museum NY, Biennal d’Istambul TR, Biennal de Seoul KR, Makerfaire San Francisco USA, Ars Electronica AU, Galleria Nazionale di Roma IT, Museu de la Ciència de Paris FR i Barcelona, Fundació Tàpies, Arts Santa Mònica o Sala d’Art Jove CAT), sempre com a integrant dels diferents col·lectius que ha engegat (blablabLAB.org, pratipo.org, ilaro.org, coudre.studio, becoming.network).
Com a alternativa tant al productivisme com a les economies de la crítica, el seu doctorat es basa en el pensament de Bataille (que es recull en el Decreixement) per desenvolupar formes de despesa improductiva de l’excedent d’informació; excedent que produeix l’acumulació cibernètica darrere de l’acceleració del metabolisme planetari (creixement).
Ha impartit docència a graus i màsters de La Salle, IAAC, ESDI, BAU i Elisava, i és professor de Massana des del 2014.
Forma part del grup de recerca DARTS (UOC).
ORCID: 0009–0008–0991–1480
ANTONIO ONTAÑÓN PEREDO
Historiador de l’art. Doctor en història de l’art per la UAB. Acreditat per l’AQU. Autor de diversos llibres i nombrosos articles sobre art, disseny i arts aplicades. Director de la revista de crítica d’art i disseny Situaciones (Premi 2014 de l’ACCA, Associació catalana de crítics d’art) i de la col·lecció Gropius de l’editorial de l’Escola Massana. Els llibres d’aquesta col·lecció pretenen renovar la reflexió sobre les arts, els dissenys i les arts aplicades i mostrar les noves mirades en aquests àmbits. Està especialment interessat en les relacions entre cultura estètica i ciutat contemporània des d’una perspectiva crítica.
L’any 2023 va publicar un número monogràfic (número 6) de la revista Situaciones en format llibre (198 pàgines) amb una selecció dels seus articles. L’any 2024 va publicar el seu primer llibre de relats, Cuentos militantes (editorial La Vorágine)
ANTONIO ORTEGA
Artista. Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Va començar la seva pràctica artística en el camp de la instal·lació, el de la performance expandida i el text. Destaquen Antonio Ortega and The Contestants (Londres, 2002) a The Showroom, Opfer sind wir alle (Moenchengladbach, 2003) al Museu Abteiberg, Fe i entusiasme (2004) a Espai 13, o I hope Alice Cooper does not become a vegetarian SMOCA (Phoenix/AZ, 2007). És autor de l’obra de teatre Els deu millors consells, en ordre alfabètic, estrenada a Objectif Exhibitions (Anvers, 2009), ha publicat Demagogia y Propaganda en arte según Antonio Ortega (2013), i ha estat comissari de l’exposició Autogestió (2017) a la Fundació Joan Miró. Ha realitzat instal·lacions al MACBA –Intent de glossar el concepte de demagògia (2014)–; a la Biennal Louvain la Neuve –1047 m3 d’air purifié (2017)– i la instal·lació permanent al MNAC: Mà parallamps (2021).
El seu treball actual es defineix pel retorn a la pintura, seguint els mateixos postulats que defensava en el seu darrer llibre La lección de Johanna Van Gogh (2021) i ha presentat resultats a la Galería Klaus and Elisabeth Thoman a Viena (2024) i Galería Alegría (2025).
MARCEL PIÉ BARBA
Artista visual i realitzador interessat en el camp de l’animació experimental. Màster Universitari en Producció i Recerca Artística (UB) i llicenciat en Belles Arts (UB).
És membre fundador de l’estudi Estampa, un col·lectiu de realitzadors, programadors i investigadors que treballen en els àmbits de l’audiovisual i els entorns digitals, des d’una aproximació crítica i arqueològica. La seva pràctica recent se centra en les tecnologies de la visió artificial i la intel·ligència artificial. També és membre fundador l’associació L’Automàtica i del cicle de cinema i vídeo experimental CRANC. Les seves peces audiovisuals s’han vist projectades en diversos festivals i museus com L’Anthology Film Archive, MACBA, Laboral, CCCB, CaixaForum o L’Alternativa i han estat guardonades amb el LAUS d’OR i el Junceda. Els projectes del col·lectiu Estampa s’han exposat a museus i centres d’art com La Capella, CCCB o Jeu de Paume (París), entre altres llocs, i el col·lectiu ha rebut guardons com el Premi Ciutat de Barcelona en Cultura Digital (2024).
Ha desenvolupat la seva tasca com a docent al Grau en Arts i Disseny de l’Escola Massana, al grau en Belles Arts de la UB o al Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB.
DANIEL PITARCH FERNÁNDEZ
Artista i investigador en cultura audiovisual. Doctor en Ciències Humanes per la UdG i llicenciat en Comunicació Audiovisual per la UPF. Forma part del col·lectiu artístic Estampa, centrat en l’audiovisual experimental, els mitjans digitals i el treball amb material d’arxiu. En els darrers anys han desenvolupat una línia de treball entorn de les eines i ideologies de la intel·ligència artificial i les seves relacions amb la cultura visual contemporània, amb instal·lacions, video-assaigs o publicacions que s’han exposat a centres com el CCCB, Tabakalera o Jeu de Paume (París). El col·lectiu ha rebut guardons com el Premi Ciutat de Barcelona en Cultura Digital (2024). Els seus àmbits de recerca acadèmica són l’arqueologia dels mitjans, la història de la teoria del cinema i l’audiovisual experimental. Entre les seves publicacions destaca l’edició dels escrits sobre cinema de Walter Benjamin publicada per l’editorial Abada. És membre del grup de recerca en història del cinema GROC de la UdG. Ha desenvolupat la seva tasca com a docent al Grau en Arts i Disseny de l’Escola Massana i en institucions com la UdG o BAU.
tallerestampa.com
ORCID: 0000–0002–2406–2682
SANTIAGO PLANELLA
Ceramista. Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, Màster de Producció i Investigació Artística per la UB i llicenciat en Belles Arts a l’Accademia di Belle Arti di Firenze. Ha realitzat projectes d’escultura pública, exposicions i performances en diferents àmbits culturals. Del 1998 al 2017 va codirigir juntament amb Ester Baulida, Intervento, estudi de disseny i projectes ceràmics, a Sant Mori (Alt Empordà), especialitzat en intervencions arquitectòniques i paisatgístiques, peça utilitària i de gran format, ceràmica d’autor i disseny ceràmic. El 2015 li és atorgat el Diploma de Mestre Artesà en l’ofici de Ceramista pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya. La seva tesi doctoral investiga l’aportació de les pràctiques ceràmiques contemporànies al pensament posthumanista i a les noves materialitats.
Des del 2013 combina aquestes activitats amb la docència al Grau Universitari en Arts i Disseny i al Postgrau d’Arts Aplicades Contemporànies de l’Escola Massana de Barcelona, adscrits a la UAB.
RAQUEL QUEVEDO
Artista i dissenyadora gràfica. Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques per la UAB, graduada en Arts i Disseny per l’Escola Massana i Màster de Tipografia a Eina.
L’obra de Raquel Quevedo ficciona el digital amb el material, mitjançant una pràctica que explora una visió interrelacional de la natura. Uneix el disseny gràfic, l’escultura, l’art digital i les publicacions d’artista, enfocant-se en l’experimentació i els processos creatius. Ha treballat com a dissenyadora per a Eli Russell Linnetz, Comme Des Garçon; direcció d’art per a Loewe i Najwa Nimri; així com ha exposat la seva obra en galeries nacionals i internacionals com Etage Projects. Recentment, ha publicat el seu primer llibre. Actualment, realitza un treball d’investigació entorn la performativitat cuir tipogràfica i la natura.
DIEGO RAMOS CARRASCOSA
Dissenyador. Màster en Disseny de Producte al Royal College of Art (Londres) i llicenciat en Disseny per Eina - Escola Superior de Disseny de Barcelona.
Tot i la seva formació en disseny de producte, s’apropa a altres àrees del disseny i diferents disciplines. Aquest enfocament li permet col·laborar amb professionals d’altres àmbits creatius per tal d’acceptar reptes que qüestionen, investiguen i resolen problemes concrets amb l’ajuda de processos innovadors. També desenvolupa projectes personals que intenten explorar la nostra vida quotidiana i qüestionar el paper del disseny en el nostre “entorn objectual”. Al mateix temps, imparteix classes i tallers a universitats de disseny d’una manera que apropa les noves generacions de nous dissenyadors i n’aprèn diferents maneres d’entendre el disseny.
Els seus projectes han format part d’exposicions a Mèxic, Brasil, Londres, Washington, Tòquio, Madrid i Barcelona, entre altres ciutats. Compagina la seva pràctica professional amb la participació en estructures de promoció del disseny com la Understanding Design Association, des d’on encarrega cicles d’activitats estructurades al voltant dels nous processos creatius de col·laboració i producció centrats en l’àmbit del disseny contemporani.
BEATRIZ REGUEIRA PONS
Investigadora, mediadora, artista i docent. Doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.
La seva recerca se situa en la intersecció dels estudis feministes, antipsiquiàtrics, neomaterialistes i performatius per explorar des de l’escriptura, la performativitat i el videoassaig, la simptomatologia dels cossos en malestar.
La seva tesi doctoral Arte, cuerpo y presencia. Ciencias cognitivas y prácticas fenomenológicas de la subjetividad és una recerca teòrico-pràctica centrada en tècniques somàtiques, artístiques i clíniques, que activen la subjectivitat en la seva aprehensió sensible, relacional i emergent, des d’on desplegar polítiques de co-implicació centrades en els afectes de cossos on el subjecte o jo, nucli de les nostres societats capitalistes, quedi descentrat.
Ha format part com a investigadora del grup de recerca IMARTE. Art, ciència i tecnologia de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Forma part de Theoria. Conocimiento encarnado, projecte artístic i clínic basat en l’estat meditatiu com a eina estètica i política. Va formar part de Nenazas, col·lectiu que generava fanzines i performances de caràcter feminista.
En l’actualitat treballa com a mediadora artística i coordinadora del projecte de co-creació en arts, salut comunitària i educació pública intra-accions, i al projecte de recerca Plàstica Institucional, ambdós vinculats a la fàbrica de creació L’Escocesa. És professora del Grau en Arts i Disseny i del Postgrau d’Arts Aplicades Contemporànies de l’Escola Massana. Ha impartit classes a la Facultat de Belles Arts (UB). Ha estat revisora de les revistes Artnodes (UOC) i BRAC (UB). Els treballs desenvolupats han estat compartits en forma de xerrades, performances i videoassaigs en espais com Sant Andreu Contemporani, MACBA, La Capella, La Virreina, Utrecht University, PUC-Rio, Can Felipa, Hangar o MUU Gallery.
CLARA-IRIS RAMOS
Il·lustradora i grafista. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, amb un Màster en Producció Artística (UPV). Com a il·lustradora participa habitualment d’iniciatives culturals amb contingut social. Ha treballat amb editorials i medis com Libros del Zorro Rojo, Sembra, Virus, La Directa, Sexto Piso, Ara o Bellaterra. Ha col·laborat amb Classe Bcn, APIC o Sostre Cívic. Actualment, realitza una recerca sobre microedició gràfica amb un doble projecte: Dipòsit Al·legal, sobre els formats al·legals de publicació i After Print Capitalism, al voltant de la història social de la tecnologia impresa. Ha impartit tallers i conferències al MACBA, Fabra i Coats, Disseny Hub, CCCB o TEA (Tenerife). Des del 2012 combina aquestes activitats amb la docència com a professora d’edició i narració visual al Grau Universitari en Arts i Disseny i al Postgrau d’Il·lustració i Imatge Narrativa de l’Escola Massana.
SÍLVIA ROSÉS CASTELLSAGUER
Historiadora de l’art, especialitzada en moda. Doctora en Història de l’Art per la UB. La seva tesi doctoral investiga la trajectòria del creador de moda Pedro Rodríguez i la història de l’alta costura a Espanya durant el segle XX. Llicenciada en Història de l’Art per la UB.
Des del 2008 i fins al 2015 ha coordinat l’A-FAD, dins del FAD, Foment de les Arts i el Disseny, on ha treballat en diversos projectes per a la promoció del disseny i les arts aplicades.
A més a més, com a experta en història de la moda ha col·laborat amb diferents institucions com el Museu del Disseny de Barcelona o el Museo del Traje de Madrid. També col·labora en diferents mitjans de comunicació –com el diari Ara, Catalunya Ràdio, Betevé i Rac1–, amb la voluntat de difondre la història i teoria del disseny a un públic més ampli.
Ha desenvolupat fins a l’actualitat la seva tasca com a docent en institucions com la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL), FDModa Escola Superior de Disseny, BAU Centre Universitari de Disseny de Barcelona, Elisava i l’Escola Massana Centre d’Art i Disseny.
ORCID: 0000–0003–4748–8923
PEP TORNABELL
Arquitecte i Màster en Disseny Estructural per la UPC. Soci fundador de CODA (2010), un despatx dedicat a l’arquitectura, el disseny i la consultoria. Especialitzats en estructures lleugeres, combinem el disseny computacional, la fabricació eficient i l’optimització de processos per contribuir a un món millor, reduint la petjada ecològica del sector de la construcció.
Apassionat de la forma i dels processos morfogènics, treballo a cavall entre la computació i el taller —sempre amb fusta a les butxaques.
EDUARDO VALDERREY CUENCA
Artista visual. Doctor en Belles Arts (UB) i llicenciat en Belles Arts (UB). Basa el seu treball en les interferències entre l’arquitectura, la identitat i les transformacions del territori, fent projectes híbrids on es barreja la fotografia, el vídeo i la instal·lació en formats site specific, intentant provocar conflictes entre l’espectador, l’espai i la identitat.
Des de 1996 desenvolupa un projecte en obert (MalPais) on a partir de diferents propostes qüestiona la identitat i les transformacions de diferents territoris com ciutats, aeroports, zones en desindustrialització, fronteres, perifèries, no llocs i espais que pateixen canvis estructurals a causa d’especulacions econòmiques i interessos del neoliberarisme.
VÍCTOR VALENTÍN PUERTO
Docent i creador. Doctor en Belles Arts per la UB amb la tesi El artista como iniciador en la producción de Lugares i graduat en Arts i disseny per l’Escola Massana.
En el període comprès entre el 2004 i el 2022 ha conceptualitzat, verificat, implantat, supervisat, acreditat, modificat i reacreditat, primer com a coordinador (2007—18), i, després, com a membre de l’oficina de qualitat docent del SGIQ (des de 2018), el pla d’estudis oficial de Grau en Arts i Disseny que s’imparteix a l’Escola Massana.
Iniciat en els àmbits de l’arquitectura i l’interiorisme, actualment, manté una pràctica basada en la iniciació (com a implementació) de processos en la producció de llocs comuns de la ciutat, migrant, si cal, cap als llenguatges que siguin més adequats a cada acció o situació proposada.
És docent universitari des de 1999 al Grau en Arts i disseny que s’imparteix a l’Escola Massana de Barcelona, des de 2018, del màster en línia Arte Contemporáneo: Contexto, Mediación y Gestión, que s’imparteix al campus virtual IL3-UB, i des de 2023, també, docent al grau de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.