Una xarxa social descentralitzada, privada i de confiança és possible?

Projecte europeu de recerca i innovació HELIOS

 
 

 

 

L’Escola Massana participa al projecte europeu de recerca i innovació HELIOS. El projecte HELIOS, finançat per la UE, preten redefinir el futur de les xarxes socials. L’objectiu és desenvolupar una plataforma de xarxes socials descentralitzada que garanteixi confiança i privacitat a tots els usuaris alhora que permet als desenvolupadors crear una funcionalitat de mitjans de comunicació social fàcil d’aplicar reduint els costos i la complexitat de desenvolupament. La Massana participa al projecte com a activador del procés creatiu, aplicant una metodologia de disseny especulatiu per a definir els possibles casos d’ús d’aquesta tecnologia i una nova experiència d’usuari. L’equip d’investigació Port 0, liderat pels professors Andreu Belsunces i David H. Falagán, coordina la participació de la Massana. Més de 20 estudiants del GAD han participat fins avui en diferents etapes del projecte, que es va iniciar al segon semestre del curs passat.

HELIOS és un projecte de 3 anys finançat per la Comissió Europea en el marc del seu programa H2020, dirigit al Tema “Futur Hyper-Connected Sociality”. Es treballa en el desenvolupament d’una plataforma social descentralitzada de mitjants que oferirà diverses funcionalitats i abordarà la naturalesa dinàmica de la comunicació i les interaccions humanes en tres dimensions: contextual, espacial i temporal. Amb l’ambició de convertir-se en una força disruptiva en el panorama europeu de les xarxes socials, HELIOS aspira a posar les bases d’una nova visió de les xarxes socials basada en la transparència i la verificació que integra l’arquitectura de xarxes habilitada per Blockchain per donar suport a la creació i gestió ad-hoc de gràfics socials. Proporcionarà tots els mitjans i funcions necessaris per garantir el màxim nivell de confiança i control a la plataforma, permetent noves maneres de controlar la monetització de les dades dels usuaris.

Actualment, les plataformes de xarxes socials són els principals canals per compartir informació i experiències en temps real, però algunes de les aplicacions en línia no aconsegueixen abordar la complexitat de les estructures socials en què els usuaris canvien de rol constantment d’una xarxa a una altra, contextos diversos independents, però interconnectats. Cada mitjà de comunicació social compleix una única necessitat, però només veuen els gràfics socials com un canal de distribució de contingut en lloc d’un mitjà per expressar i potenciar relacions significatives amb facilitat. D’altra banda, les xarxes de mitjans socials existents permeten als usuaris la impressió de controlar plenament les seves dades. Tanmateix, són les empreses propietàries les que tenen l’única autoritat sobre la informació d’una persona i les persones sense pensar-s’ho signen dues vegades i accepten les polítiques de privacitat que donen a aquestes empreses el poder d’utilitzar les dades dels usuaris de la manera que vulguin i fins i tot per a la seva comercialització. En conseqüència, HELIOS preveu una correcta configuració de descentralització que permeti als usuaris controlar tres aspectes: privacitat, propietat i compartició de continguts. A més, el projecte superarà l’estigma tancat de l’ecosistema i redefinirà el terme “Plataforma de Mitjans Socials” creant una base per a la cooperació en serveis de xarxes socials amb obertura, flexibilitat, versatilitat, efectivitat i escalabilitat.

El projecte compta amb un consorci, coordinat per VTT, format per 15 socis de diversos Estats membres de la UE i amb diferents àrees d’expertesa per abordar tot el desenvolupament de la plataforma, seguint conceptes nous per a la creació i gestió de gràfics socials, afegint confiança i transparència per a enriquir el valor dels usuaris, que es posaran a prova en diferents casos d’ús al llarg de la vida del projecte. Els socis són VTT (Finlàndia), Atos (Espanya), Centre for Research and Technology Hellas (Grècia), Grassroots Arts and Research (Alemanya), LINKS Foundation (Itàlia), Nagoon AB (Suècia), Swiss TXT (Suïssa), Trinity College Dublin (Irlanda), Università di Pisa (Itàlia), Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya), Universitat Politècnica de València (Espanya), University of Passau (Alemanya), University of Helsinki (Finlàndia), Worldline Iberia (Espanya) i Escola Massana (Espanya).

Més informació a:
http://helios-social.eu/blog

Tw @HeliosEUProject
Fb @HeliosEUProject