LLIÇÓ INAUGURAL “Revisar la democràcia. Reptes i noves fronteres”

Daniel Innerarity conversa amb Joan Manuel del Pozo i Gemma Ubasart González

18.10.18
12.30h
Sala d’actes

Activitat emmarcada en la programació de Ciutat Oberta Biennal de Pensament, organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona.

https://www.biennalciutatoberta.barcelona/ca/revisar-la-democracia

La democràcia té capacitat per incloure “nous electorats”? Per tenir en compte les noves circumstàncies, reivindicacions i necessitats dels votants? Els de nous ciutadans amb uns interessos diferents i desatesos als programes dels partits. Els de dones amb demandes que ensopeguen amb la incomprensió d’unes institucions no paritàries. Els de generacions futures, condicionades per les decisions que es prenen avui...

La democràcia s’enfronta a nous reptes que l’obliguen a reflexionar, per tal de ser, més que mai, el sistema de govern més igualitari i participatiu.

Amb la participació de:

DANIEL INNERARITY
(Bilbao, 1959)

Catedràtic de filosofia política, investigador Ikerbasque a la Universitat del País Basc i professor a l’Institut Europeu de Florència. Ha estat professor convidat en diverses universitats europees i americanes, com la Universitat de la Sorbona, la London School of Economics o la Universitat de Georgetown. Els seus darrers llibres són La política en tiempos de indignación (2015), La democracia en Europa (2017) i Política para perplejos (2018). La seva investigació se centra en la transformació de la política i la idea d’una democràcia complexa.

És col·laborador habitual d’opinió d’El Correo / Diario Vasco i El País. Ha obtingut, entre d’altres, el premi Euskadi d’Assaig, el Premio Nacional de Ensayo i el premi Príncipe de Viana de la Cultura. La revista francesa Le Nouvel Observateur el va incloure l’any 2004 en una llista dels 25 grans pensadors del món.

JOAN MANEL DEL POZO

Professor de Filosofia de la Universitat de Girona, on explica filosofia antiga i ètica aplicada a diverses formes d’acció social. És membre i ha estat director de l’Observatori d’Ètica Aplicada a l’Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària. La seva recerca es concentra en Ciceró entorn del qual ha fet diverses publicacions. Ha traduït al català, publicats per la Fundació Bernat Metge, tres tractats filosòfics de Ciceró, el De natura deorum, el De re publica i les Paradoxa Stoicorum. És autor de l’assaig Educacionari, publicat per Ed. 62, una invitació a pensar i sentir l’educació a través de seixanta conceptes. Manté una intensa activitat com a conferenciant aquí i a diversos països sobre temes d’educació, filosofia, ètica i política.

Com a polític, ha estat diputat al Congrés i al Parlament, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona i conseller d’Educació i Universitats en el darrer govern de Pasqual Maragall. Ha estat també conseller de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Actualment és el síndic de la Universitat de Girona.

GEMMA UBASART GONZÁLEZ

Doctora en Ciència Política, UAB. Professora de l’Àrea de Ciència Política i vicedegana acadèmica i de comunicació de la Facultat de Dret, UdG. Analista política a mitjans de comunicació. Ha realitzat estades d’investigació i docències en diverses universitats europees i americanes. Actualment la seva recerca i publicacions es desenvolupen en l’àmbit de les polítiques públiques i l’estat del benestar; la política catalana i espanyola; els moviments socials i el conflicte polític i l’Amèrica Llatina.