apertus 02. Seminari-Taller Internacional en Art Contemporani

29.6.18–6.7.18

Sessió informativa
4.5.18
13.00h
Sala d’actes

CONVOCATÒRIA APERTUS 02 

Apertus. Seminari-taller internacional en art contemporani és una iniciativa de l’Escola Massana amb el mecenatge de la Fundació Han Nefkens que té per objectiu promoure l’intercanvi entre professionals i estudiants de diverses escoles d’art.

APERTUS CONSTA DE TRES PARTS:

 • Un taller, que enguany dirigirà l’artista coreana Sojung Jun sota el títol noitcelfeR (Reflection).
 • Un seminari, de caràcter públic i gratuït, adreçat a generar reflexió i debat al voltant del tema proposat pel taller, amb la participació de professionals de diferents àmbits.
  Properament s’especificarà la programació de la jornada i el procés d’inscripció.
 • Una exposició i publicació, que recull els resultats del seminari-taller.

CARACTERÍSTIQUES DEL TALLER

Direcció del taller

L’edició de 2018 anirà a càrrec de l’artista visual Sojung Jun (Busan, Corea del Sud,1982). Llicenciada en Belles Arts a la Universitat Nacional de Seul i Màster en Belles Arts de la Universitat de Yonsei. Viu i treballa a Seul.

L’obra de Sojung Jun està travessada pel concepte del temps i l’experiència repetitiva de l’emoció en la nostra vida. Sovint pren com a material de treball les històries de vida de persones amb les quals es creua, que reté mitjançant obres de teatre, performances i narratives. Conscient del context globalitzat que li ha tocat viure, Jun explora la creixent estandardització dels valors sota la lògica econòmica del neoliberalisme. En els seus darrers treballs investiga amb la sinestèsia com un mètode creatiu per creuar formes, sentits i llenguatges. Ha mostrat la seva obra en el SEMA, Buk-Seoul Museum of Art (2017), la 11a Biennal de Gwangju (2016) i la 4a edició de Art Spectrum (Seül, 2012). En 2014, va rebre el Gran Premi en el 14è Premi d’Art de Songeun.

http://junsojung.tumblr.com/

Continguts

noitcelfeR (Reflection) és el títol del taller proposat per l’artista Sojung Jun.

“No tots els miralls reflecteixen els objectes tal com són. Segons la classe de mirall, la il·luminació i fins i tot la ment de l’observador, les imatges vistes en un mirall poden assumir diferents formes de reflex. Un mirall pot il·luminar els moviments d’un individu. Cada moviment en un mirall registra l’espai i el temps que reflecteix, connectant la vida de les persones i la societat a la que pertanyen.” Escriu Sojung Jun.

Reflection és un taller, alhora que un estudi, sobre la situació al nostre voltant, que busca observar les històries del nostre entorn, els esdeveniments històrics, els objectes, així com el nostre interior com a repercussió d’aquests.

Explorarem la reflexió física, la reflexió psicològica, la reflexió sensorial, i la reflexió històrica o situacional, mitjançant la traducció i la interferència dels sentits (sentiments), els llenguatges, les històries de vida i els relats de la memòria.

Això inclou converses diàries, converses mediades per l’art, converses aleatòries i molts altres escenaris.

Reflection és un projecte d’experimentació que permetrà traduir un sentit o un sentiment a un altre. De la mateixa manera que la traducció de les llengües, lluita entre la comprensió i el malentès, la traducció d’un sentit (sentiment) també experimentarà una dicotomia similar. Potser la majoria de les traduccions dels sentits només són possibles mitjançant una sèrie de metàfores i exemples. Tanmateix, aquest intent fa que allò que no es pot veure sigui audible i allò que no es pot escoltar sigui visible.

Destinataris del taller

 • Alumnes de l’Escola Massana dels darrers cursos de Grau Universitari en Arts i Disseny (3r i 4t), i del darrer curs i PF dels CFGS.
 • Exalumnes de l’Escola Massana de Grau Universitari en Arts i Disseny i dels CFGS.
 • Alumnes dels darrers cursos de Grau Universitari en BBAA UB (3r i 4t), i alumnes de Llotja de darrer curs i PF de CFGS i Ensenyaments Superior en Disseny.

El taller s’imparteix íntegrament en anglès. Es requereix disponibilitat horària completa.

Selecció dels participants en el taller

Se seleccionaran 12 sol·licituds.
La Fundació Han Nefkens ofereix una beca als seleccionats que cobreix la participació gratuïta al seminari-taller, el dinar durant el transcurs del taller, una petita borsa econòmica per producció, i una pòlissa d’assegurança civil. S’expedirà un certificat d’assistència.

Dossier i carta de motivació

Les persones interessades hauran de presentar un dossier del seu treball i la documentació requerida per tal de fer-ne la selecció.
El dossier i la carta de motivació ha de ser bilingüe: en anglès i en català o castellà. Hi ha de constar:

 • Dades personals: nom i cognoms, lloc i any de naixement, DNI, telèfon, correu electrònic, i estudis realitzats o en procés, especificant el centre educatiu (com a alumne/a o exalumne/a).
 • Un breu currículum.
 • Una declaració d’intencions, statement.
 • Un dossier de treballs realitzats: màxim 5 treballs artístics amb una breu descripció, una o més fotografies i la corresponent fitxa tècnica.
 • També s’adjuntarà una carta de motivació en què s’exposi les raons per participar en el taller.

El dossier i carta de motivació s’han d’enviar en format pdf, màxim 10 Mb, a: apertus@escolamassana.cat

Comissió de selecció

Han Nefkens, fundador de la Fundació Han Nefkens
Hilde Teerlinck, directora de la Fundació Han Nefkens
Sojung Jun, artista i directora del taller
Emilio Álvarez, director de la Galeria Àngels Barcelona
Montse Romaní, coordinadora del programa Apertus 02
Pep Dardanyà, responsable d’Acció Cultural de l’Escola Massana

PLANIFICACIÓ (CALENDARI)

 • Sessió informativa del seminari-taller: divendres 4 de maig de 2018 a les 13h, Sala d’Actes de l’Escola Massana.
 • Termini de lliurament de sol·licituds: 15 de maig de 2018 inclòs.
 • El 28 de maig la Comissió comunicarà la llista dels seleccionats.
 • De l’1 al 28 de juny s’enviarà a les persones seleccionades documentació en torn el taller.
 • El 26 de juny a les 17 h tindrà lloc la primera trobada dels participants amb l’artista Sojung Jun a l’Escola Massana.
 • El 29 de juny es realitzarà el seminari (Sala d’Actes Escola Massana. Pendent de tancar continguts)
 • Del 30 de juny al 6 de juliol es durà a terme el taller (diferents espais de l’Escola Massana)
 • El 6 de juliol es clausura el taller amb una sessió pública a l’Escola Massana.

Organitza:
Fundació Han Nefkens i Escola Massana Centre d’Art i Disseny*

Col·labora:
Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona
Llotja Escola Superior de Disseny i Art, Barcelona
Galeria Àngels Barcelona

Dates:
Seminari: 29 de juny 2018
Taller: del 30 de juny al 6 de juliol 2018

Lloc:
Escola Massana Centre d’Art i Disseny de Barcelona
Pl. Gardunya, 9, 08001 Barcelona

* L’Escola Massana Centre d’Art i Disseny, adscrit a la UAB, és de titularitat municipal i actualment està situada a la plaça de la Gardunya de Barcelona. Fruit del llegat del pastisser i filantrop barceloní Agustí Massana, l’Escola va iniciar la seva tasca pedagògica l’any 1929. L’Escola Massana articula la seva oferta educativa sobre tres àmbits (arts visuals, arts aplicades i disseny) i en quatre nivells curriculars: Formació Bàsica (Batxillerat Artístic), Formació Superior Professional (Cicles Formatius de Grau Superior), Formació Universitària (Grau Universitari en Arts i Disseny Escola Massana-UAB i un Postgrau en Arts Aplicades Contemporànies), Formació Permanent (cursos de formació no reglada tant d’iniciació com d’especialització).

http://www.escolamassana.cat

La Fundació Han Nefkens és una organització privada sense ànim de lucre fundada a Barcelona l’any 2009. Impulsada per l’escriptor i mecenes d’origen holandès i resident a Barcelona Han Nefkens, pretén donar suport a la creació contemporània a través del mecenatge artístic. La Fundació té com a objectiu la promoció de diversos àmbits de la creació contemporània, l’intercanvi internacional d’experiències artístiques i l’estímul de la creació a la ciutat de Barcelona.

http://www.fundacionhannefkens.org

Descarrega la publicació APERTUS 01