TRIPLE MORTAL: HABITAR, SENTIR, PENSAR

18 feb.–22 mar. 2015


Un any més, Triple mortal torna a tenir lloc a La Capella, i es defineix com un projecte expositiu conjunt que consta de la selecció de treballs acadèmics desenvolupats pels alumnes dels tres centres educatius participants: l’Escola Massana, l’Escola Llotja i la Facultat de Belles Arts. La mostra d’aquesta exposició està formada per vint-i-una peces (set per cada centre), una selecció que pretén incloure les diferents tècniques d’expressió i maneres de fer característiques de la producció acadèmica de cada centre i donar-hi visibilitat. D’aquesta manera, dins d’aquesta pluralitat i heterogeneïtat, hi trobarem peces escultòriques, pintura, projectes de disseny gràfic, joieria, arts visuals, il·lustració, artesania i disseny industrial, entre d’altres.

A partir del títol Habitar, sentir, pensar es defineix el fil argumental que vincula els projectes ja realitzats amb anterioritat orquestrant-los amb l’afany de formar múltiples visions del tema tractat a través de les propostes exhibides. Aquí la selecció cobra un sentit especial i el conjunt constituït per treballs tan dispars conflueix en un diàleg conjunt. Habitar un lloc planteja moltes més preguntes que el simple fet d’ocupar físicament l’espai. Quan habitem establim relacions amb el context, el sentim i el pensem. Pensar en l’habitar ens porta a reflexionar sobre la transcendència del mateix fet d’habitar: com habitem l’espai, com ens relacionem amb el lloc, com el configurem i el construïm, com ens anem constituint a dins seu, com l’imaginem, com hi transitem. Els éssers humans aprenem a habitar, dotem l’espai d’un sentit vital, d’un sentir comunitari, i habitant ens hi reconeixem i el convertim en un espai de trobada. Així, quan parlem d’habitar, ens referim també a viure i conviure en un espai, a cuidar i transformar l’entorn, així com al simple fet de transitar per un lloc. Habitar és sentir el lloc, percebre’n els trets, valorar els aspectes que el defineixen, la gent que hi viu, i en aquest acte de comunió amb el medi, el fem propi, hi participem i el compartim. Així, donem lloc a noves formes de relació i de transformació, i millorem la pròpia vida, individualment i col·lectiva. Sentir un lloc o un espai implica de nou un habitar conscient, des del qual la creació artística cobra un nou significat.

D’aquesta manera, des de les pràctiques artístiques i el disseny, el creador pensa el lloc, redirigeix la mirada cap a les seves particularitats, presta atenció a aquells elements quotidians que formen part de la vivència del lloc i que el defineixen com a tal. Així, doncs, aquesta exposició vol mostrar diferents peces que posen en joc pensaments i sensacions entorn del fet d’habitar. Dins d’aquesta diversitat de propostes, hi ha treballs que incideixen a aprofundir la mirada cap al mitjà per detectar el valor dels elements quotidians, com en el cas d’Invisibles; la visió de l’absència en l’hàbitat familiar a Automatisme de defensa #5; treballs reivindicatius per l’habitatge digne, com Strike Here; noves maneres d’entendre les relacions entre dissenyador, producte i consumidor materialitzades en el projecte Let’s Tool, o el reciclatge de materials rebutjats per convertir-los novament en peces de joieria, com veiem en Petium.

Com a complement a l’exposició de les obres seleccionades, es realitzaran tres activitats addicionals, cada dimecres, dins de les dates que duri l’exposició Triple mortal. Així, el projecte Print Your Souvenir (Escola Massana) es durà a terme com un taller i el col·lectiu Revolving Door (Escola Llotja) desenvoluparà un espai de trobada dins del marc expositiu sobre els processos de creació. Així mateix, hi haurà unes jornades de debat al CCCB, en les quals reflexionarem, en dues sessions el mateix dia, sobre Habitar i gènere i Habitar i política.

Gemma Barbany Arimany
Juanjo López Brotons
Comissaris de l’exposició


18.2.2015–22.3.2015
Inauguració: dimarts 17.2.2015 a les 19.30h.
La Capella
Hospital, 56
08001 Barcelona
Tel. 934 427 171
http://lacapella.bcn.cat
Horari:
De dimarts a dissabte, de 12:00 a 20:00h.
Diumenges i festius, d’11:00 a 14:00h.
Dilluns tancat


Artistes i dissenyadors:
Clara Alonso
Pablo Arbones
Marta Archilés
Salim Bayri
Ana Burillo
Eva Burton
Anna Cánovas
Ariadna Diez
Jana Fontdevila
Marta García
Carme Illa
Dennis Impoc
Minji Jung
Jonathan Mármol
Carles D. Molins
Marisa Morón
Borja Pastori
Jordi Pedemonte
Iván Pizarro
Albert Pons
Anna Revuelto
Tura Sanz
Sergi Selvas
Dario Spoltore
Eduardo Torres
Erques Torres

Col·lectius:
Revolving Door

Comissaris:
Gemma Barbany Arimany
Juanjo López Brotons


ACTIVITATS

Jornada de debats al CCCB  
Aula 2

Dimecres 25.2, 10.30–14.00h.

Habitar i política
10.30–12.00h.  
Domènec (Artista plàstic)
Núria Ricart (Professora Dept. Escultura. Facultat de Belles Arts UB)
Gerardo Pisarelo (Professor de dret constitucional UB)  
Moderadora: Glòria Bonet (dissenyadora gràfica i cap de relacions externes de l’Escola Massana)

Habitar i gènere
12.30–14.00h.
Dolo Pulido (Comissària i activista feminista. Facultat de Belles Arts UB)
Zaida Muxí i Roser Casanovas (Arquitectes i professores UPC)  
Sergi Selvas (Artista visual)
Moderadora: Nora Ancarola (artista visual i sotsdirectora de Llotja)

CCCB – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Montalegre, 5 – 08001 Barcelona
Tel. 93 306 41 00  
http://www.cccb.org


Print your souvenir (Taller)
Anna Cánovas
Print your souvenir incita el viatger a anar més enllà; li prepara l’equipatge perquè es construeixi un record personalitzat en forma de petjada: una fotografia tàctil a la mida dels seus records. Triple mortal et convida a participar al taller pràctic del projecte. Recorre el barri, llança una mirada més profunda al teu voltant i captura els petits detalls de l’espai per convertir-los en un objecte personal. Fes-te el teu propi souvenir!

Dijous 5.3.2015, a les 17.00h. a La Capella
Activitat gratuïta, places limitades. Cal inscripció prèvia:
lacapella@bcn.cat
Tel. 934 427 171


Experiència Revolving Door
De sala d’exposicions a aula de treball
Erques Torres, Clara Alonso, Jana Fontdevila
En aquesta xerrada/presentació s’exposarà el cicle Revolving Door complet, des de la base teòrica que impulsa el projecte fins als tallers que el tanquen. S’hi presentaran també les conclusions que s’extreuen del cicle: com influeix un espai d’aquest tipus en una escola de disseny, quin és el perfil d’alumne participant, què aporta a una sala d’exposicions el fet d’incloure-hi un projecte com aquest, etc. L’experiència conjunta d’alumnes dins un espai lliure de qualificacions i burocràcia, i directament relacionat, com aquestes propostes, genera grups de treball capaços de dur a terme projectes experimentals dins el cicle, però també projectes reals fora d’aquest espai.

Dimecres 11.3.2015 a les 18.00h. a la Sala d’actes de l’Escola Massana