Dissenyar a través del menjar al food design

Docent:

Clara Balmaña - www.bonaprofit.com, Marc Conangla, Elsa Yranzo - www.elsayranzo.com www.casamitjana15.com

Número d'hores:
60h
Dates:
1r semestre
Dies:
Dimarts
Horari:
16.00–20.00h
Nivell:
mig
Idioma en el que s’imparteix el curs:
CA, ES
Condicions d'accés:

Interessats en el food design 

Màxim d'alumnes:
20
Preu:
450 + 100€ d’inscripció

Resum

Aquest curs és un programa que és divideix en tres part.

En la primera part, explicarem, recercarem i analitzarem gran part de dissenyadors, artistes, cuiners, iniciatives i professionals de diferents disciplines que desenvolupen la seva activitat professional al voltant del food design.

En la segona part passarem a l’acció. Proposarem diferents reptes i cada participant haurà de desenvolupar petits projectes. En cada projecte dissenyarem i construirem noves idees, productes, vaixelles, serveis e inclús nous plats culinaris, sota paràmetres com la sostenibilitat, la saludabilitat, les cultures, les tradicions, els rituals...

I per acabar, entre tots els participants del curs crearem un esdeveniment, una experiència on tots aportarem els nostres coneixements, (independentment de la disciplina). Dissenyarem entre tots un projecte gastronòmic.

Programa

Objectius

Conèixer i comprendre que molts projectes són i han de ser multidisciplinaris.

Veurem i entendrem que no hi ha res a l ́atzar i que darrere d'un plat o un restaurant o un esdeveniment gastronòmic hi ha un concepte, una intenció, un disseny.

Coneixerem diferents artistes, dissenyadors, cuiners i professionals que desenvolupen projectes relacionats amb el food design.

Emprar el disseny com una eina de formalització culinària; i a la inversa, utilitzar la cuina per formalitzar conceptes de disseny.

Detectar problemes, necessitats i dissenyar nous diàlegs amb el menjar.

Continguts

  • Introducció al food design.
  • Artistes, dissenyadors i cuiners de referència.
  • Desenvolupament de conceptes.
  • El menjar com a producte.
  • El menjar com a servei.
  • El menjar com a experiència.
  • Creació d ́una experiència gastronòmica conjunta.

Metodologia

Primera part

15h de teoria i coneixement.

5h de xerrada i visita d ́un artista, cuiner i dissenyador convidat.

Segona part

Desenvolupament de tres projectes eminentment pràctics, on els alumnes hauran de resoldre reptes concrets. Abans de cada projecte es dedicarà una sessió a introduir el nou tema. Es mostraran referents formals i es demanarà a l’alumne crear un mapa conceptual per tal d’establir el marc i el camp d’acció del projecte. A les següents tres sessions s’haurà de desenvolupar aquesta idea I formalitzar-la a través del disseny/cuina. Les eines a utilitzar dependran de cada alumne.

Tercera part

10h de preparació en grup i desenvolupament de l'esdeveniment conjunt.

Criteris d'Avaluació

L’avaluació serà continua. Es tindran en compte l’assistència i la participació en les classes en un percentatge del 10%. El 30% dependrà dels mapes conceptuals que s’hauran d’elaborar per a cada exercici, i que seran entregats en acabar cada projecte. El 60% restant correspondrà als treballs pràctics, sent un 20% per a cada un d’ells.

Bibliografia

  • Jaud, Jean-Paul. Nos enfants nous accuseront. France, J+B Séquences, 2008
  • Andersen, Kip. Kuhn, Keegan. Cowspiracy: The Sustainability Secret. Kip Andersen, Los Ángeles ,2014.
  • Safran Foer, Jonathan. Comer Animales. Seix Barral, Barcelona, 2011.
  • Cradle to cradle, De la cuna a la cuna. Michael Braungart i William McDonough. Mac Graw Hill. Madrid, 2005
  • Cuinar i ciència. Matèria Condensada. Actar/ Arts Santa Mònica. Barcelona, 2010.
  • Design culinare: L’atelier. Ed. ESAD. Reims, 2006
  • Elogio de la lentitud. Carl Honoré. Ed. RBA. Barcelona, 2006
  • Eat Love: Food concepts. Marije Vogelzang. Ed. Bis. Amsterdam, 2008
  • La naturaleza tiene razón. Maurice Messegue. Ed. Plaza&Janes. París, 1973
  • Foodjects: Design & the New Cusine in Spain. Martín Azúa. Ed. Ministerio de Asuntos
  • Exteriores y de Cooperación. Barcelona, 2010
  • A la Mesa!: Diseño y comida. Martín Azúa. Ed. Consorcio del Círculo de Bellas Artes. Madrid, 2010
  • Cuinar ciència: Matèria condensada. Arts Santa Mònica. Ed. Actar. Barcleona, 2010
  • El cuarto de baño y la cocina y la estética de los desperdicios. Ellen Lupton i J. Abott Miller. Ed.
  • Fareso. Chicago, 1992
  • ¡A comer!: Alimentación y cultura. Concha García. Ed. Ministerio de Educación y Cultura. Madrid, 1998
  • Power Food Lexicon. Xavier Antón. Ed. Miralda. Barcelona, 2008
  • La cocina para cocinar: El final de una doctrina arquitectónica. Otl Aicher. Ed. GG. Barcelona, 2004.